/ iStock/Getty Images
Дали сте „сова” или „чучулига” – това се определя още при раждането. Това зависи от генетични фактори и на практика е почти невъзможно да промените хронотипа си. Възможно е обаче да се улесни ранното събуждане, твърди доцентът от катедрата по болнична терапия на Санктпетербургския държавен университет Татяна Григориева пред агенция "Прайм".

Според експерта най-важно е да се намери намери правилната мотивация за ранно ставане – събудете се с добра мисъл и оптимизъм. Необходимо е да помните, че здравият сън е в основата на един енергичен ден.

събуждане
iStock/Getty Images

Григориева отбелязва също, че трябва да заспите възможно най-рано, за да се събудите рано. Експертът съветва да проветряваме стаята 15 минути преди лягане, да се въздържаме от тежка късна вечеря и да сме физически активни през деня. След като се събудите, трябва да изпиете чаша вода и да открехнете завесите, допускайки слънчевата светлина. Не е препоръчително да се въргаляте дълго в леглото, след като будилникът ви е звъннал, но рязкото ставане също не е добра идея.

 
БТА