Betula pendula, известна като сребърна бреза, е средно голямо широколистно дърво. Родината на брезата е  Европа, а разпространението ѝ се простира в Сибир, Мала Азия, особено в Северна Турция, Кавказ и Северен Иран.

Сребърната бреза е бързорастящо, средно широколистно дърво, което расте около 15 до 25 м височина, с тънък ствол, обикновено под 40 см диаметър. Растението се среща в сухи и влажни гори.

бяла бреза
iStock/Getty Images

Вижте няколко от популярните, здравословни ползи за здравето от растението сребърна бреза в канала "Баба знае" във vbox7:

Подсилва имунитета

Листата от бреза могат да се консумират под формата на чай, за да подпомогнат подсилването на имунната система на организма. Листата имат антивирусни и антибактериални свойства, които помагат на тялото да се предпази от инфекции и да ускори възстановяването от такава.

За храносмилането

Приемът на няколко чаши чай от бреза, приготвен с листата и кората, може да помогне за стимулирането на храносмилателната система и подобряване на цялостното храносмилане. Поради своята противовъзпалителни действия, той е много ефективен за облекчаване при разстроен стомах. Чаят може да се използва и за облекчаване на спазми, болки в корема, и диария.

При възпалителни процеси

Листата и кората могат да се използват за приготвяне на чай, който помага при различни възпаления. Кората е с високо съдържание на бетулинова киселина, която има силно противовъзпалително действие. Чаят от бреза може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм. Подходящ е и за облекчаване на вътрешни възпаления, засягащи храносмилателната и дихателната системи.

бяла бреза
iStock/Getty Images

За безсъние

Подобно на много билкови чайове, чаят от брезови листа може да помогне за спокоен сън, ако приемете чаша или две преди лягане. При  по-сериозни проблеми със съня е възможно да не подейства, но ако просто се чувствате напрегнати си струва да опитате.

При проблеми с пикочните пътища

Листата от бреза могат да се използват за приготвяне на чай или сок за лечение на възпаления или инфекция в пикочните пътища. Също така имат диуретични свойства, което означава, че приготвеният от тях чай може да спомогне за честотата на уриниране на човек. Това от своя страна помага за промиване на пикочната киселина, токсините и излишните течности в тялото.