Маклура (на латински Maclura pomifera) известна и като Адамова ябълка е растение, което  принадлежи към семейството на  Черницата. Другите му имена са „китайски или индийски портокал“, „божествено дърво“, „фалшив портокал“. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

Плодовете на дървото приличат на портокал с диаметър около 15 см и не са годни за консумация. Зреят през септември и октомври. Широко разпространена е в източната част на Северна Америка и Средна Азия, но вирее добре на Балканския, Апенинския и Кримски полуостров.

Състав

Плодовете на маклурата съдържат флавоноидни съединения, които помагат на човек да се бори със злокачествени тумори, върху съсирването на кръвта, тонизира, укрепва кръвоносните съдове, подобрява метаболизма. По химически състав са много близки до черницата.

Мастните киселини, които се съдържат в семената на растението, са източник на енергия. Листата на това дърво съдържат лимонена киселина, която помага за зарастването на рани.

Маклура
iStock/Getty Images


Лечебни свойства

В народната медицина маклурата намира широко приложение за лечение на различни заболявания – полиартрит и подагра, радикулит и остеохондроза, възпаление на лимфните възли, хемороиди и аденоиди, кожни заболявания – дерматити, псориазис и екземи.

От плодовете се приготвят мас и масло. Препаратите могат да се използват външно и вътрешно.

Маслото се приготвя, като плодовете се нарязват, заливат се с растително масло и престояват две седмици. Използва се за лечение на дерматити, псориазис и екземи.

Мас се приготвя от настъргани плодове и прясна свинска мас в съотношение 5:1 и престоява на водна баня 1 денонощие.