/ iStock/Getty Images
Изследване показва, че най-плашливите се оказали кеърн териерите, а най-смелите - немските овчарки и лабрадорите
Кучетата преживяват с по-малък страх фойервeрките и гръмотевиците, ако като малки са били отглеждани с други себеподобни, установиха финландски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изданието припомня, че 45% от шаровците във Великобритания изпитват панически страх от гърмежите на пиратки и фойерверки. Финландските учени изследвали факторите, предизвикващи ужас при тези четириноги.

Палави коргита крадат храна в съучастие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Оказало се, че ранната социализация на кучетата със себеподобни, в по-късен етап от живота им води до по-малък страх от шума на пиротехниката. Възрастта, броят на кучетата в дома, породата и кастрацията също били от значение за степента на изпитвания страх от фойерверки.

Лабрадорите и немските овчарки според финландските изследователи били най-безстрашни и най-малко се впечатлявали от гърмежите. Леко понасяли и гръмотевиците. Най-плашливите се оказали кеърн териерите.

Кучетата, които били физически активни над 3 часа дневно, също проявявали по-явни призраци на безстрашие.

Що се отнася до масата на четириногите, по-големите породи се оказали по-малко плашливи от представителите на дребните породи.

Учените провели изследване с финландски стопани на кучета, които трябвало да попълнят въпросници относно реакцията на техните домашни любимци спрямо стряскащи шумове. Оказало се, че 7 809 кучета не се плашели от подобни дразнители, докато 1704 изпитвали панически страх от тях. Шаровците били на възраст от 2 месеца до 17 години.

С възрастта кучетата ставали по-плашливи до 10-годишната си възраст. След което помъдрявали и не реагирали панически на пиротехниката. С по-големи прояви на страх при тези шумове се оказали кастрираните домашни любимци, установил екипът на Ема Хаканен от университета в Хелзинки.
БТА