/ Gulliver/Getty Images
Арокот - най-отдалеченият космически обект, изследван досега, дава на учените интересни данни за формирането на планетите, съобщиха АП и Ройтерс.

Защо НАСА прекръсти най-далечния изследван космически обект? (СНИМКИ)

Учените вече разполагат с пълно описание на състава и произхода на космическото тяло, наподобяващо формата на снежен човек. То е съставено въз основа на данни от сондата. „Нови хоризонти“ на НАСА, която премина покрай Арокот миналата година.
 
Космическият „снежен човек“ се намира на 6,6 млрд. км от Земята, отвъд Нептун. Повърхността му е относително гладка и червена, с много по-малко кратери, отколкото учените очакваха. Арокот е покрит със замръзнал метанол и все още неопределени сложни органични молекули. Досега няма открити следи от вода на повърхността на космическото тяло, което е с дължина 36 км и ширина 20 км. Научният ръководител на „Нови хоризонти“ Алън Стърн сравни космическото тяло по размер със Сиатъл.

Учените класифицират Арокот сред обектите, смятани за градивни елементи на Слънчевата система - планетезимали. Те се появяват в ранните етапи на формирането й преди около 4,5 млрд. години.

Има ли край Вселената: Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Нито едно от двете сферични тела на Арокот не е напълно кръгло, но не са и плоски, както допускаха учените. „Двете тела вероятно са създадени в орбита едно около друго от облак прах, разпаднал се заради собствената си гравитация в слънчевата небула - огромен диск от прах и газ, от които е създадена Слънчевата система. Двете тела се движат спираловидно едно около друго и нежно се прикрепят“, обясни Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт в Колорадо.
 
Учените смятат, че градивните елементи на Слънчевата система са се образували при ниски скорости на сблъсък, а не при постепенно сливане на разпръснати обекти, раздробени от силен сблъсък при висока скорост с други обекти. „Вече разполагаме с по-ясна представа за това как са формирани планетите, включително и Земята“, каза Спенсър.
 
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА