/ Gulliver/Getty Images
Ултима Туле вече ще се нарича „Арокот“ - на езика на индианското племе Поухатан „небе“
НАСА прекръсти най-далечния космически обект, изследван от човечеството, на Арокот, защото предишното му неофициално име Ултима Туле предизвика асоциации с нацизма, съобщиха АП и АФП. Арокот на езика на индианското племе Поухатан означава „небе“.

„Името „Арокот“ отразява вдъхновението от съзерцаването на небесата“, каза Алън Стърн, главният учен на мисията „Нови Хоризонти“. „И замислянето за звездите и световете отвъд нашия“, поясни той.

НАСА разкрива тайните на Ултима Туле - най-старото и най-отдалечено от Земята небесно тяло

Името е избрано заради връзката на племето Поухатан с щата Мериленд, където са и институтът по приложна физика на университета „Джонс Хопкинс“, откъдето се ръководи мисията, и научният контрол на космическия телескоп „Хъбъл“, открил Арокот през 2014 г.
 

Сондата „Нови хоризонти“ на НАСА прелетя покрай приличащия на снежен човек Арокот в началото на януари, три и половина години след като изследва Плутон. Тогава този малък космически обект беше наречен неофициално Ултима Туле заради отдалечеността му - на 1,6 млрд. км от нас. Техническото му обозначение е 2014 MU69.

Има ли край Вселената: Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Името Ултима Туле обаче предизвика асоциации с нацизма, макар и да е взето от средновековната литература, в която така се нарича далечен остров. То е използвано и от крайно десни окултисти в Германия през 20 в. като мястото откъдето са арийците. Тяхното общество „Туле“ се преобразува в нацистката партия на Адолф Хитлер и името остава популярно в крайнодесните кръгове. Така се нарича и шведска музикална група, която прославя "бялата власт".
 

Новото официално име беше обявено на церемония на НАСА. Космическата агенция е получила съгласието на племето Поухатан.

НАСА: Небесното тяло Ултима Туле се състои от две сфери (ВИДЕО)

Сондата „Нови хоризонти“ вече е към външния край на пояса на Койпер, който е на 4,8 млрд. км от Слънцето. С времето тя ще се присъедини към сондите „Вояджър“ 1 и 2 в междузвездното пространство.
БТА