Комунистическа Куба и смяната на пола
Комунистическа Куба и смяната на пола / снимка: БГНЕС

Няколко операции за смяна на пола са направени в Куба след приемането на закон през 2008 г, който легализира подобни интервенции. Това заяви за АФП сексологът Мариела Кастро, дъщеря на президента Раул Кастро.

"Направени са няколко операции. Не искаме да казваме за момента повече, но тези хора се чувстват добре", увери Мариела Кастро на конференция за транссексуалността по време на Петия кубински конгрес за сексуална култура ориентация и терапия. Тя уточни, че от 122 души, които са подали документи за смяна на пола, 30 са определени като транссексуални.

Първата операция за смяна на пола в Куба бе осъществена през 1988 г., но поради бурните обществени реакции, други не бяха правени до одобрението на този вид интервенции по време на управлението на Раул Кастро през 2008 г., допълва БГНЕС.

Мариела Кастро от години води кръстоносен поход срещу хомофобията, както уверява тя - с подкрепата на своя баща Раул, който наследи поста държавен глава от своя брат Фидел Кастро през 2006 г. Кубинското революционно правителство през 1960 и 1970 г. изпращаше хомосексуалистите в лагери за превъзпитание. Въпреки че в страната вече има по-голяма толерантност от страна на властите, не са чести случаите на хомофобски действия.