Да отслабнем е трудна, но и постижима цел. Има една простичка формула за смъкване на килограми, която винаги работи – яж по-малко и се движи повече. Ходeнето е най-простият и лесен начин за поддържане на добра форма, а и за свалянето на излишните килограми.

Повечето хора обаче не знаят по колко трябва да ходят на ден, за да има някакъв сериозен ефект върху горенето на калории. Ето какво казват специалистите:

Средно човек прави по 1250 стъпки за километър ходене, в следствие на което пък изгаря около 100 калории. Около килограм излишни мазнини се равняват на 7000 калории.

ходене пеша
iStock/Getty Images

За да свалите един килограм за седмица, трябва да горите по 1000 калории на ден. Или казано накратко, нужно е да правите минимум 10 000 стъпки дневно, което се равнява на 8 километра ходене.

И една минута движение дневно е полезна за здравето

И въпреки че тази цифра изглежда застрашително голяма, имайте предвид, че в тези 10 000 стъпки влизат и обикалянето вкъщи, ходенето до магазина и т.н.

мол
iStock/Getty Images

Намаляването на теглото не е единствената полза от ходенето пеша. То нормализира кръвното налягане, намалява нивото на холестерола, заздравява костите. Също така помага много за намаляването на стреса и напрежението.

И още:

Методът Табата или как да изгорим мазнините за 4 минути (ВИДЕО)

Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Съветите на д-р Йонко Мермерски: Диета според типа фигура (ВИДЕО)

Преди и след: 14 звезди, които отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Как млад мъж стопи 70 кг за 3 години без глад (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук