Знаете ли, че грижата за детските зъби започва още преди тяхната поява, а всяко ново зъбче предизвиква еуфория и радост за родителите, но и сериозен ангажимент по отношение на оралната грижа?

А какво става, когато се появи първото зъбче? Грижата започва!

Най-важните правила за правилна грижа за детските зъби научихме от д-р Петър Дучев от Дентална клиника Петър Дучев Kids по време на лекцията му Първи грижи за детските зъбки, част от първото целодневно безплатно Събитие на "Ох, на мама!" за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

Д-р Петър Дучев e активен клиницист и главен лекар на Дентална Клиника „Петър Дучев“, която разполага с детско, ортодонтско, профилактично и имплантологично отделение. Д-р Дучев завършва “Стоматология” през 2002 г. Преминава през множество следдипломни квалификации в Италия, Швейцария и Съединените щати. Завършил “Мастерс” в Университетите на Ню-Йорк и Лос Анджелис.

Петър Дучев

За да е здрава усмивката, трябва...

"Да сме сигурни, че децата мият зъбите си сутрин и вечер. Това трябва да започне от появата на първо зъбче в устата на детето. Родителите трябва ежедневно да проверяваме децата измили ли са си зъбите или не поне до 10-годишнината на детето. Повярвайте ми, много е лесно крехкият създаден навик да бъде нарушен, затова трябва и ние да се ангажираме като проверяваме измити ли са зъбите и качествено ли са измити“, категоричен е д-р Дучев.

Известният специалист изрази предпочитанието си към ръчните четки, тъй като електрическите и ултразвуковите четки могат да доведат до повишено зъбно изтриване заради агресивна устна хигиена.

Петър Дучев

А как да изберем правилно четка?

Големината и твърдостта на косъмчетата трябва да са съобразени с възрастта на детето. Основно правило е четката да се сменя на всеки 3 месеца, в момента, в който косъмчетата се деформират, както и след всяко боледуване.

И още полезна информация, вижте в лекцията във видеото горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.