Кой накара софиянци да си мислят, че ще има нов мавзолей?
Кой накара софиянци да си мислят, че ще има нов мавзолей? / снимки: Иван-Александър, Sofia Contemporary

Името му е Иван Мудов. Художник-авангардист. В понеделник негов проект предизвика противоречиви реакции сред обществото.

На 5 ноември пространството около бившия мавзолей на Георги Димитров в столицата беше заградено със сини тараби. Закачена на тях табелка оказваше, че там предстои да бъде изградена "мултифункционална сграда с обществени функции". Тя така натрапчиво приличаше на бутнатия преди 13 години мавзолей, че снимката й обиколи интернет, предизвика разпалени дискусии в социалните мрежи и дори породи идеята да се направи подписка срещу издигането й.

След часове дебати "за" и "против" стана ясно, че строеж няма да има, защото всъщност всичко е артистична акция, част от фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary, целяща да предизвика интереса на обществото.

И това наистина се случи. Стотици минувачи гледаха какво има зад металните конструкции около бившия мавзолей, четяха табелката на тях и основно се възмущаваха от това, което виждаха на голям транспарант, поставен зад загражденията. В Столична община пък едва смогнаха на обажданията от възмутени граждани, настояващи за отговор на въпроса как е възможно да съществува план за строеж на подобна сграда?!?

Кой накара софиянци да си мислят че ще има нов мавзолей
netinfo

Днес организаторите на Sofia Contemporary обясниха, че именно заради негативните реакции набързо им се е наложило да си признаят, че проектът е измислица. А първоначалната идея била дискусиите по спорния обект да продължат поне два дни.

И авторът Иван Мудов призна, че е бил малко изненадан от коментарите в социалните мрежи. Там, по думите му, хората отказвали да повярват на информацията, че става дума за артистична акция. Затова и разпалено коментирали същността на проекта и вида на бъдещата сграда, абсолютно убедени в планирания й строеж.

"Аз просто създадох една ситуация и оттам нататък оставих нещата да си се развиват от само себе си", сподели Мудов.

Експериментът му в центъра на София ще продължи до петък. Дотогава около мястото на бившия мавзолей ще останат сините заграждения, табелката на тях и транспарантът, на който се вижда как ще изглежда бъдещата "мултифункционална сграда с обществени функции". Ще бъде добавен и специален символ - този на фестивала Sofia Contemporary, подсказващ, че в съвременното изкуство има място и за подобни провокации.

Кой накара софиянци да си мислят че ще има нов мавзолей
netinfo