Те са трима известни българи, оставили своите следи в едни от най-популярните български филми и театрални постановки!

Те са доказани във времето актьори и представители на три поколения от фамилията Шопови. Те … са Наум Шопов, Христо Шопов и Наум Шопов-младши.

Известният български филмов и театрален актьор Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 година в Стара Загора в семейството на Мара и Христо Шопов. Баща му е бежанец от Смърдеш, Костурско.

Наум Шопов завършва гимназия в Стара Загора, няма висше образование. Играе в театрите в Стара Загора, Пловдив, Бургас, в София - в Театъра на народната армия и в Народния театър.

Участва в над 70 театрални постановки и има над 60 роли в българското кино, сред които във филмите „Цар и генерал“, „Крадецът на праскови“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Топло“, сериалът „Капитан Петко Войвода“ и др. Отличен е с награда за цялостно творчество на фестивала „Златен витяз“ в Москва през 2007г. и държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ през 2010 г.

Женен е за актрисата Невена Симеонова. Негови деца са актьорите Христо и Елисавета (Лиза) Шопови. Има трима му внуци - Наум и Невена Шопови и Асен Мутафчиев (чийто баща е актьорът Христо Мутафчиев).

През годините Наум Шопов доказва, че артистите от неговата величина са рядкост. Колегите му го определят като изключителен майстор на образи и характери, но и философ. През лятото на 2010 г. актьорът преживява тежък инфаркт и животоспасяваща операция го спасява от фаталния край.

Една от най-зловещите мистерии в българския театър е опитът за самоубийство, който Наум Шопов прави през 1996 г. Мотивите за това и до днес остават неизяснени. Във фаталната вечер една от реквизиторките на Народния театър спасява актьора от смъртта.

Наум Шопов трябва да излезе на сцената, но минути преди представлението екипът на театъра се налага да разбие вратата на самостоятелната му гримьорна, която е заключена.

Намират го в безсъзнание, след намесата на бърза помощ актьорът е откаран в болница, където лекарите спасяват живота му. Престоят му в болницата продължава около месец.

След случая актьорът не се качва на сцената в продължение на няколко години. След като успява да превъзмогне депресията, се завръща в театъра. По-късно в свои интервюта „отваря“ страницата на този период от живота си и споделя, че се чувства сам и без приятели. Говори за това, че трудно допускал хората до себе си, защото неведнъж са го предавали.

На 18 април 2012 г. България се разделя с великия Наум Шопов. Актьорът умира на 81-годишна възраст след дълго боледуване.
Неговият талант и харизма са наследени от сина му – известният български актьор Христо Шопов.

Роден е на 4 януари 1964 г. в София. От първия си брак има дъщеря – Невена, а от втория (с актрисата Мариана Станишева) – син, който носи името на дядо си Наум.

През 1987 г. завършва „НАТФИЗ“ специалност актьорско майсторство за Драматичен театър. През 1981 г., когато е едва 17 годишен, той прави своя дебют в киното с „Дишай, човече!”, където му партнира неговата майка Невена Симеонова.

Има роли в известните български филми „Вчера“, „Любовното лято на един льохман“, „Индиански игри“ и „Маргарит и Маргарита“.

Смята се, че повратният момент в кариерата на актьора идва през 2003 г., когато режисьорът Мел Гибсън го избира да се превъплъти в Пилат Понтийски в изключително известния филм „Страстите Христови”. Филмът е номиниран за три награди „Оскар“.

Христо Шопов печели наградата за най-добър актьор от Филмовия Фестивал в Иркутск през 2004 г., присъдена му именно заради превъплъщението му в ролята на Пилат.

Христо Шопов и Лилия Маравиля
„Догодина по същото време“

През последните години той играе главната роля в големи телевизионни и кино продукции, голяма част от тях европейски: „Барбароса”, отличеният с много награди „Love.net”, „Операция шменти капели”, „Генерал Дела Ровере” „Досието Петро“ и др. Част е от актьорския състав на сериалите „Четвъртата власт“ и „Дървото на живота“.

Христо Шопов има над 30 години актьорска кариера и повече от 70 филма до момента. Продължава да играе в известни български театрални постановки и кино продукции.

Неговият син Наум Шопов избира да не тръгне по стъпките на баща си. Въпреки че още като дете има няколко роли във филми и се е появявал на сцената на Народния театър, той избира да учи медицина.

Баща му споделя в тяхно общо интервю, че смята избора на сина да предпочете лекарското поприще за много по-хубаво и по-перспективно от актьорското.

Въпреки че Наум Шопов избира лекарската професия, животът го среща отново с възможността да покаже своя наследен актьорски талант, когато получава предложение да участва в хитовия сериал на NOVA „Откраднат живот“.

Минава през три прослушвания за ролята и след като е избран той се съгласява заради тематиката на сериала и предизвикателството да влезе в ролята на лекар и пред камерата.

Така през 2017 година Наум Шопов влиза в третия сезон на „Откраднат живот: Възмездието“ в ролята младия хирург д-р Борис Тасев.

Наум Шопов
NOVA

Младият Шопов е част от актьорския състав до последния сезон на сериала, който се излъчва през 2021 година.

През юли 2018 година Наум се похвали в своя Instagram профил, че успешно е взел изпитите си по медицина и е дипломиран лекар.

Именно социалната платформа Instagram е мястото, където младият актьор се изявява и като инфлуенсър и споделя със своите 180 000 последователи моменти от своя личен живот, страстите си към автомобилите и едно от своите хобита – да снима с различни професионални техники.

Наум Шопов има връзка с чаровната Теа Минкова от 8 години. През 2018 година той ѝ направи предложениe за брак, а през декември 2019 г. двамата станаха горди родители на дъщеря – Амая.