Ключът към щастливия брак се крие в приятелството
Ключът към щастливия брак се крие в приятелството / Thinkstock/Getty Images

Учени от Националното бюро за икономически изследвания на Канада са анализирали данните от няколко големи изследвания, по времена които е било проучвано колко щастливи са били хората преди да сключат брак и след това. Оказало се, че женените все пак са по-щастливи от свободните, пише в. "Хъфингтън пост".

Проучването е показало, че семейните двойки са щастливи по няколко причини. Първо, те се наслаждават на т.нар. фаза на медения месец. Първите две години от брака наистина са най-щастливи, но съществуват и други предимства на семейния живот. Например брачният съюз помага на хората да се справят със стреса. Със спътника в живота могат да бъдат обсъдени проблемите на работното място или да се поделят грижите за децата и възрастните роднини. В трудни минути помощта и подкрепата са много важни. А на самотните хора в такива ситуации им е много по-тежко.

Според канадските изследователи именно партньорството е най-важно за щастливия брак, а не любовта или страстта. Съпрузите, които са добри приятели, се оказали най-щастливи. Нивото на щастие при такива партньори е било два пъти по-високо в сравнение с това на останалите.

Бракът обаче не е единственият пример за тясна връзка, която влияе положително на благополучието. Продължителното приятелство също носи много радост.

В рамките на изследването учените са изучили и хората, които са били женени, но са се развели или овдовели. Оказало се, че хората, които са сключвали брак преди време, са били по-щастливи от тези, които никога не са го правили. А партньорите, които дълго живеят заедно, са почти толкова щастливи, колкото и женените. Съжителството е правило хората с три четвърти пъти по-щастливи.

Учените предполагат, че щастието се дължи на самите отношения, а не на статуса им. Тоест бракът е начин да се сдобиеш с близък приятел.

Източник: БТА