Китай цензурира електронни съобщения и за политика, и за сутиени
Китай цензурира електронни съобщения и за политика, и за сутиени / БГНЕС, архив

Китайските власти контролират съобщенията, които си пишат потребители на популярното мобилно приложение WeChat, като санкционират както политически теми, така и безобидни слухове, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът се позовава на 9-месечно изследване на лабораторията Citizen Lab към канадския Университет в Торонто. Анализирани са били 36 000 съобщения, писани от 10 000 потребители на приложението. Целта била да се установи кои теми се цензурират. Оказва се, че цензурата не е с голям обем - само около 4%.

По правило се цензурират съобщения със забранени ключови думи като "смърт на партията" или "корупция". Но щателен анализ показал, че много от цензурираните текстове съдържат слухове, спекулации и коментари.

Цензуриран е и слух, че сутиените с подплънки предизвикват рак на гърдата. Цензурирано е и съобщение, че в хода на поредната промишлена революция вместо хора вече ще работят роботи. Не е пропуснат и текст, че предстои 6-дневно слънчево затъмнение.

Изследователите смятат, че причина за тази цензура е обявената в Китай кампания за борба с разпространението на слухове. Но някои действия на цензорите са необясними. Потребителка се оплакала, че не можала да сподели статия със съвети за профилактика на онкологични заболявания, очевидно преценена като опасна.

Източник: БГНЕС