/ iStock
В Канада на търг за 41 000 канадски долара бипи продадени две картини на канадската художничка наивистка Мод Луис, купени от нея на безценица през 1967 година, съобщи местната телевеизия CTV News.

Търгът се провел на 11 февруари в град Ню Хамбург, провинция Онтарио. „Бикове през зимата “ и „Кон тегли трупи” на Луис бяха продадени съответно за 20 000 и 21 000 долара. Първоначално художничката продала двете творби за 12 долара.

Пускането им за продажба на търг след смъртта на собственика им решила неговата племенница Джули Льоблан.

Купувачът пожелал да остане анонимен, но Льоблан изразила надежда, че картините няма да бъдат "изхвърлени" и ще могат да се видят от желаещите. Приходите от продажбата жената ще използва за възстановяване на хотела от XVIII век, собственост на нейната леля.

Мод Луис е живяла по-голямата част от живота си в бедност. Тя е продавала картините си край пътищата на канадската провинция Нова Скотия и е рисувала до смъртта си през 1970 г., въпреки ревматоидния артрит, който я измъчвал. Художничката рядко взимала повече от пет долара за платната си.

Луис получи национално признание пет години преди смъртта си, когато националната радио-телевизионна компания CBC направи документален филм за нея. Разпознаваемото наивистимно-весело творчество на канадката по-късно получи международно признание. Те придобиха особена популярност след излизането през 2016 г. на документалния филм Моди, който разказва за нейния живот и работа.
 
БГНЕС