Капитализмът е вреден за здравето
Капитализмът е вреден за здравето / netinfo

Комунизмът е потисническа идеология, но капитализмът се отразява много по-зле на здравето и дълголетието на мъжете, твърдят изследователи от университета в Мичиган, цитирани от Франс Прес. Изследването е публикувано в най-новия брой на специализираното списание "Еволюционна психология".

Най-силно засегнатите страни, според резултатите от проучването, са Румъния, Естония, Латвия и Албания, където разликата в смъртността при мъжете и жените през първите пет години след падането на комунизма се е увеличила с 14 до 30 на сто. В следващата група държави - с увеличение на разликата в смъртността при двата пола между 8 и 12 на сто, попадат Литва, Украйна, Русия, Беларус и районът на бившата ГДР. България, заедно с Полша, Чехия, Словения и Унгария, попада в групата с най-ниско увеличение на разликата в смъртността между мъжете и жените - от 1 до 6 на сто, се посочва в изследването.

Като цяло разликата в смъртността при мъжете и жените се е увеличила със средно 9,3 на сто в страните, обхванати от изследването. Най-силно последствията от преход към капитализъм се проявяват при мъжете в активна възраст. "За младите мъже преходът към капитализъм се възприема като разкриване на нови възможности, докато за мъжете над 45 година той представлява опасност", твърди шефът на екипа изследователи Дениъл Кругър.

Резултатите показват, че в страните зад вече несъществуващата желязна завеса продължителността на живота на мъжете след разпадането на Съветския съюз е намаляла средно с шест години. Причина за това са трусовете в обществото през годините на прехода, физическите трудности, които хората трябва да преодоляват, и икономическата нестабилност.

Степента на въздействие зависи от темповете на преход и от възникналото неравенство по отношение на приходите, посочват авторите на проучването, което анализира статистически данни за смъртността сред мъжете и жените в 14 пост-съветски държави за периода от 1991 до 1994 година.