Какво промени историята?
Какво промени историята? / снимка: БГНЕС

На 23 декември 1888 в Монпелие един мъж държи в ръката си бръснач, само че няма да се бръсне. С бръснача той ще направи нещо много по-известно, от историческа гледна точка, от едно обикновено бръснене. А така или иначе човекът ходи брадясал. С няколко резки движения човекът отразява долната част на лявото си ухо. Увива го във вестник и го предава на една проститутка на име Ракел с молбата да пази внимателно това нещо. Името на човека е Винсент ван Гог.

Ван Гог е гений и като повечето гений е малко странна птица – епилептик, шизофреник, социопат. Където и да търсим причини за странностите на Ван Гог, няма да сбъркаме. Има обаче нещо интересно в творчеството му, което стана ясно съвсем скоро. Математически анализ на творбите му доказва, че изобразените в тях модели на завихряния (прочутите завихряния в късното творчество на Ван Гог), учудващо точно съвпадат с реалните турбуленции, които се наблюдават във водовъртежите или във въздуха, когато излита самолет с реактивен двигател.

Физикът Хосе Луис Арагон и неговите колеги от Националния университет на Мексико с изненада установили, че художникът е използвал модели за съчетаване на светлина и тъмнина, които отговарят на математическата структура на турбулентния поток. При това Ван Гог е проявил тази невероятна дарба в своите късни платна, създадени в период, когато умственото му състояние е било най-нестабилно и се изразявало в близки до симптомите на епилепсията халюцинации – припадъци, загуба на съзнание. Става дума най-вече за прочутите му картини „Звездна нощ”, „Път с кипариси” и „Житно поле”.

Оказва се, че за физиците е огромен проблем да опишат математически турбулентния поток. За някои от тях дори трудностите на квантовата механика бледнеят пред него. Мексиканските физици изследвали дигитални изображения на картините на Ван Гог и открили, че той е единственият, който прави с математическа прецизност описание на турбулентния поток.

С каква прецизност точно е отрязал долната част на лявото си ухо липсват достатъчно данни, но със сигурност се е случило на днешния ден през 1888 година.

Чуйте още в прикачения звуков файл – за рождения ден на Карла Бруни и на Еди Ведър, вокалът на Pearl Jam.