/ iStock/Getty Images
Всички искаме 2020 г. да приключи възможно най-скоро и да се върне нормалният живот.

Човек трябва да се адаптира към това, което се случва около него и навикът да посреща Нова година в компания може лесно да се замени със своя собствена магия, твърдят психолози.

Една част от нас не се е приспособила и през цялото време чака ситуацията да се стабилизира. По този начин в действителност се губи време в чакане нещо да се случи, твърди психологът Бояна Шкорц.

Пред РТС тя заяви, че „човек трябва да се приспособи към това, което е сега” и че ситуацията през 2021 г. няма да бъде много по-различна. Вероятно е нещата да се преодоляват по-лесно, но трябва да бъдем подготвени за същите проблеми и същия вид стрес.

Мнозина казват, че нямат усещането, че е Нова година, че е празник. От друга страна по-рано имаше треска за пазарувани и тълпи от хора.

"Нова година е такъв празник, какъвто човек го разбира. Този, за когото е семеен празник, ще инвестира в подхранването на тази атмосфера, а този, който обича да купонясва, ще се опита да се измъкне - човек просто не може да се контролира, това е неговото желание", твърдри психологът.

Важно е да се помни, че цената на онова, за което вече сме платили, е твърде висока.

Според Шкорц Нова година трябва да се използва за някаква лична магия, някакъв пробив и промяна.

"Да играем повече с децата, да се погрижим повече за отношенията със семейството. Да се посветим на неща, които искахме да променим, но не успяхме. Това не трябва непременно да бъде нещо грандиозно - може да направим нещо съвсем малко", казва Бояна Шкорц.

Една от основните грешки, които допускаме, е, че мислим за грандиозни неща, вместо да се фокусираме конкретно върху житейските обстоятелства, което не е никак трудно.

Когато човек погледне назад, лесно може да види, че простите неща са тези, които се променят повече от очакването за някаква грандиозна промяна през 2021 г., отбеляза психологът.

Когато разговаря с млади хора, които са пълни с надежда и за тях изготвянето на план за 2021 г. е нещо, което поглъща вниманието им. Опасното при тези планове е ако не ги правим от сърце, а само в мислите си.

Ако един млад човек ви каже, че през 2021 г. иска да промени света, вие сте наясно, че той ще бъде разочарован. Затова е по-добре да му помогнете да разбере, че промяната на света е добра идея, която трябва да се следва, но малките стъпки също могат да доведат до това, заключи Бояна Шкорц.
БГНЕС