/ iStock/Getty Images
Учени от Джорджтаунския университет са установили, че хората предават болестите си на животните по-често, отколкото се предполагаше досега, пише сп. "Еколъджи летърс".

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че подобни събития могат да застрашен здравето както на човека, така и на фауната. 

"На фона на пандемията интересът към предаването на патогени от хора на диви животни е огромен", отбелязва ръководителят на изследователския екип Грегъри Олбъри.

В предишни публикации се появиха съобщения, че коронавирусът SARS-CoV-2 се разпространява сред норки, сред обитаващи зоопаркове лъвове и тигри, както и сред диви белоопашати елени. Изследванията установиха, че източникът на инфекцията е човек.

Прилеп-гостоприемник-човек: такъв навярно е пътят на новия коронавирус

Новите открития показват, че подобни случаи далече не са изолирани. Учените са установили близо 100 случая на предаване на инфекция от човек на животно.

Случаите са свързани не само с коронавируса, но и с широк спектър от патогени, включително туберкулоза, морбили, грип, хепатит В. Според учените един от начините за предаването й вероятно е контактът на животните със замърсени отпадъчни води.

Списъкът на "засегнатите" видове е разнообразен. Сред тях са азиатският слон, европейският таралеж, макакът резус, гибонът, голямата панда, тюленът.

Над 50 процента от случаите представляват предаване на инфекцията от хора на примати. Патогените се предават по-лесно между близкородствени видове.
Почти половината от инцидентите са свързани с животни, отглеждани в плен. Това обаче не означава, че вероятността за заразяване на видовете, живеещи в дивата природа, е по-малка - просто те почти никога не се изследват и е трудно да се открие огнище на зараза. Учените отбелязват, че много случаи на междувидово предаване на вируси остават нерегистрирани и това може да има последици както за общественото здраве, така и за здравето и опазването на заразените видове.

Предаването на вирус на животни предизвиква загрижеността на експертите. След като попадне в друг гостоприемник, той може да мутира и да се върне при хората в модифицирана, вероятно по-опасна форма.

Учените разчитат, че съвременните технологии могат да помогнат в борбата с разпространението на болестите. Например, изкуственият интелект се е научил да определя видовете, които са най-уязвими за човешките патогени. Според специалистите навременното наблюдение ще помогне да се избегне масовото разпространение на инфекции.
 
БТА