/ iStock/Getty Images
Новият коронавирус най-вероятно е тръгнал от прилепи, а до хората е достигнал през гостоприемник, смятат експертите на СЗО. До много нови факти те не успяха да стигнат, а Китай всячески се опитва да отклони подозренията, пише Deutsche Welle.

Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез животно-гостоприемник, съобщи на пресконференция в Ухан ръководителят на екипа от експерти на СЗО, датчанинът Петер Бен Ембарек. Доколкото в Ухан няма голяма популация от прилепи, вирусът едва ли е бил пренесен директно от прилеп на човек. Малко вероятна, според Ембарек, е и хипотезата, че вирусът у бил изпуснат от научна лаборатория. Лабораторията към Изследователския център в Ухан - в града, откъдето преди повече от година тръгна коронавирусът – междувременно се превърна в мишена за многобройни подозрения и обвинения. Ето, че сега екип на Световната здравна организация (СЗО) най-после получи достъп до Уханския институт по вирусология, където експертите проучиха наличните информации. Заедно със свои китайски колеги те се опитват да разберат откъде се е появил вирусът Sars-CoV-2, заразил впоследствие над 100 милиона души по цял свят. Вирусологичната лаборатория в института е подчинена на Китайската академия на науките и се смята за една от водещите в страната. В тази лаборатория отдавна изследват коронавирусите у прилепите, а по-старите коронавируси имат генетична прилика с новия и може би са в дъното на сегашната пандемия.

В медиите многократно се възпроизвежда подозрението, че новият коронавирус може би е изпуснат тъкмо от тази лаборатория, но китайската страна категорично отрича. Според цитираните подозрения, новият коронавирус е резултат от лабораторни експерименти и е бил изпуснат след лабораторен инцидент.

"Биографията" на смъртоносния коронавирус  - политически опасен терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на шега наричат „Жената-прилеп“, вече изнесе един доклад пред специалистите от СЗО, а контактът помежду им беше установен още преди посещението.

Екипът на СЗО многократно увери, че ще довърши разследването си без предубеждения и няма да изключи нито един от възможните сценарии. Официалните власти в Китай се съгласиха на тази проверка едва след многомесечни пазарлъци. Представителите на СЗО пристигнаха в Ухан в средата на миналия месец и вече посетиха болници, изследователски центрове и онзи печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него вероятно се свързват някои от първите зарази, но не всички, твърди китайската страна, която многократно омаловажаваше подозренията към пазара. „Биографията“ на смъртоносния вирус се смята за политически много деликатен, дори опасен терен. Китай се опасява, че в крайна сметка в очите на международната общност може да се окаже виновник за избухването на пандемията. Нека да припомни, че след заразяване с коронавируса вече починаха над 2,2 милиона души.

коронавирус
iStock/Getty Images

Китай се опитва да отклони подозренията

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус. Разпространява се още и предположението, че вирусът може би е бил внесен в Китай в пратки с дълбоко замразени стоки. Китай дори представя доказателства със следи от вируса в такива пратки, но учените все още спорят дали такива микрочастици наистина са в състояние да предизвикат зараза. Както е известно, първите зарази с новия коронавирус бяха регистрирани в Ухан в началото на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни власти е била недостатъчна, твърде предпазлива и прекалено закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги мерки, въведе ограничения на придвижването, забрани да се излиза от вкъщи, масови тестове и проследяване на инфекционните вериги. Днес властите в страната твърдят, че са поставили вируса под контрол и съобщават само за единични и локално ограничени огнища на зараза в страната.
Deutsche Welle