маори танц
маори танц / Thinkstock/Getty Images
Повече от 7700 новозеландци изпълниха бойния маорски танц хака в град Роторуа на Северния остров, съобщи ДПА. Така страната си върна световния рекорд, който досега принадлежеше на Франция.
 


За изпълнението се събраха млади и стари. Те извършваха традиционните движения и припяваха "ка мате, ка мате" ("Ще умра"). Броят им беше повече от 10% от населението на Роторуа (65 280). За да бъде признато постижението, участниците трябваше да танцуват пет минути.
 



Градът вчера беше изпълнен с ръгби запалянковци за мач между британски и новозеландски отбор. Рекордът беше поставен на общинските ливади, като бяха спазени изискванията на Гинес за строго контролиране на броя на участниците с билети с баркод.
 


Танцът хака е световнопознат, защото новозеландските отбори по ръгби го изпълняват преди мачовете си. През 2014 г. френска група търговци на автомобили организираха негово мащабно изпълнение, което беше вписано в рекордите на Гинес. Миналата година беше направен неофициален опит той да бъде подобрен в Нова Зеландия с 6200 участващи ученици.
БТА