iTunes разкрива менте записи с класическа музика
iTunes разкрива менте записи с класическа музика / netinfo
Английското списание за класическа музика Gramophone съобщи, че негов читател е разкрил, че записаните от известна британска пианистка музикални пиеси, всъщност на са изцяло нейно дело.

Човекът установил това, след като заредил в компютъра си сиди с композиции на Лист, изпълнени от Джойс Хато. Музикалната програма iTunes автоматично регистрирала онлайн, че част от тях са изсвирени от други пианисти. Gramophone пише, че съпругът на Хато, продуцентът Уилям Барингтън-Коуп е признал в писмо до швейцарския музикален лейбъл BIS, че е семплирал работата на други музиканти и после е наслагвал отделни фрагменти в записите, направени от неговата съпруга. Той твърди, че е правел това само защото тя е била болна от рак и на места се чувало как стене от болка.

Списанието добавя, че Барингтън-Коуп по-късно е започнал да наслагва и сглобява и по-дълги музикални пазажи от чужди изпълнения, за да й създаде усещането, че напуска този свят на върха на музикалната си кариера. Когато Джойс Хато почина през юни 2006 г. "Гардиън" писа, че тя е била "един от най-великите пианисти на Великобритания", докато друго лондонско издание - "Таймс" я определи като "уникален изпълнител с превъзходна техника и усещане за импровизация". /БГНЕС/