/ iStock/Getty Images
Яденето на повече плодове и зеленчуци може да спомогне за оптимална продължителност на съня, съобщи "Медикъл експрес", позовавайки се на научно изследване. 

Учени от университета в Хелзинки доказаха, че яденето на плодове и зеленчуци може да доведе до по-голяма продължителност на съня, но и обратното. Индивидуалният хронотип (време на предпочитаната активност при всеки човек) също може да има роля в избора на храна и в продължителността на съня. 

Световната здравна организация препоръчва поне 400 гр плодове или зеленчуци дневно. Северния съвет дори препоръчва още по-висок прием - между 500 и 800 гр. Поне половината от това количество трябва да бъде съставено от зеленчуци. Изследвания обаче показват, че възрастните в много  държави не приемат препоръчания минимум. Едва 14 процента от финландските мъже и 22 процента от финландските жени консумират препоръчания минимум. 

Общо 5043 възрастни над 18 години са попълвали въпросник за консумацията на плодове и зеленчуци през последните 12 месеца и своя хронотип - през коя част от денонощието предпочитат да спят. 

Кратък сън - по-малко от 7 часа, отчитат 21 процента, нормална продължителност - 7 до 9 часа, има при 76,1 процента, и дълъг сън - над 9 часа, има при 2,9 процента. Повечето от участниците - 61,7 процента, се характеризират като смесен хронотип, докато 22,4 се определят като "сутрешен тип". Активни вечер са 15,9 процента. 

Изследването показва, че хората, които са активни вечер, често са с лоши хранителни навици, водещи до затлъстяване. 

Смесеният хронотип отчита завишен прием на плодове и зеленчуци в сравнение с останалите две групи. 

Учените са установили, че категориите продължителност на съня са свързани с намален прием на плодове и зеленчуци - спящите по-кратко ядат по-малко. В този случай хронотипът играе минимална роля. 

Заключението от изследването показва, че намален прием на плодове и зеленчуци се свързва с продължителен или с кратък сън. Авторите на проучването препоръчват повече специфични изследвания в тази област с цел подпомагане на общественото здраве.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА