Преди 16 години Гари Маккинън е обикновен системен администратор в Шотландия, без публична известност, който работи и не създава проблеми на властите. След като прочита книгата „Наръчник на Хакера" обаче в главата му започват да се въртят идеи и планове за нещо специално.

Той признава, че още преди това е имал интереси в областта на уфологията - интересувал се е от всичко по темата, свързано с НЛО.

Гари прочита интервюто на бившата служителка на НАСА Дона Хиър, че в космическия център "Джонсън" на НАСА се пазят сурови, необработени снимки на НЛО, които после се обработват от специалисти, за да бъдат премахнати необичайните обекти, заснети на тях, преди снимките да бъдат публикувани официално от НАСА.

Феноменът НЛО - научна фантастика или истина?

Тази информация и софтуерните му умения водят до един от най-големите хакерски пробиви в системата на НАСА и на Пентагона, а името му става известно след залавянето му през 2002 година.

От февруари 2001 до март 2002 г. той успява да проникне в 97 компютъра на НАСА и на военните в САЩ.

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

През месец март той е разкрит при опит да свали необработена снимка на НЛО от сървър на НАСА и малко по-късно арестуван и разпитан от британските власти.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

САЩ искат от Великобритания да го екстрадират, за да бъде осъден на 70 години затвор и глоба в размер до два милиона долара. Това така и не се случва.

След дълга съдебна сага, Великобритания окончателно отказва да го екстрадира в САЩ. Според някои това се дължи на факта, че Гари е разкрил много класифицирана информация, която е била използвана като разменна монета.

Астроном откри обекти, може би създадени от извънземни

След залавянето си Маккинън дава десетки интервюта за различни медии, в които заявява, че е прекарал това време в издирване на доказателства за извънземни космически кораби и напреднали енергийни технологии, които американското правителство крие от обществеността.