Вероятно не минава и ден, в който да не видите поредния giveaway (гивaуей) в социалните мрежи. Толкова често виждаме и използваме тази дума, че ни се струва естествена част от речника на съвременния човек в интернет пространството. Това е силен канал за реклама и трупане на това последователи в социалните мрежи. Как обаче бихте обяснили тази дума на баба ви? Може би хумористично ще звучи така: „Хора, които си изкарват хляба благодарение на реклами в интернет, обещават да раздават разни неща на хората, които ги подкрепят. Накрая теглят победителите и аз никога не съм един от тях.“ 

Вероятно има и митични същества, които наистина са печелили от някой друг гивaуей, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7. Ние обаче не сме от тях и решихме с усмивка да обобщим причините защо това може да е така: 

Едно към милион

Колко пъти сте виждали гивaуей, в който вашият коментар за участие ще е под номер над 500 или 1000? Често най-следваните инфлуенсъри правят гивaуеи, към които има голям интерес и участват стотици, а понякога и хиляди души. Е, в такъв случай вашият шанс за печалба се смалява с всеки следващ участник. На принципа на тотото - малка лотария за подаръци от инфлуенсъри. Колко от нас могат да се похвалят с печалба от тотото?

via GIPHY

Не сте изпълнили всички условия

„Последвайте ме, сложете поста на стори, тагнете 3-ма приятели, направете задно кълбо и напишете списък със 17 причини какво ще направите първо, ако спечелите това червило.“ Понякога изискванията за участие в гивауей звучат почти толкова абсурдно, но за да се включите, трябва да изпълните всяка стъпка. Инфлуенсърите използват специални системи, които разпознават, ако не си изпълнил всичко и се опитваш да пропуснеш част от изискванията. В такъв случай въобще не си включен в жребия за наградата, което е още една причина, заради която може би не печелиш. 

Не са честни

Е, да си дойдем на думата. Не всичко в интернет е цветя и рози и вероятността някои от гивауейте да не са честни не е никак малка. Понякога „напълно случайно“ гивауейте се печелят от приятели и познати на инфлуенсърите, които са „напълно изненадани“, споделяйки резултата на стори без реално ние да виждаме тегленето на жребия. Заради това, за да не бъдат обвинени в измама, инфлуенсърите започнаха да споделят на стори видео от самото теглене. 

Не сте достатъчно активни

Понякога инфлуенсърите искат от вас активност под формата на това да отбележите приятели в коментарите под публикацията им. Колкото повече коментари, толкова по-голям шанс да спечелите (или поне така казват те). Ако сте коментирали 3 пъти, то вашият шанс да спечелите е три пъти по-висок.

via GIPHY


Участвате рядко

„Който играе – печели, който не играе – не печели“ е казал един велик българин. За съжаления нямаме вълшебната формула за успех в гивауейте, но колкото повече участвате, толкова повече възможности да спечелите имате. Нека силата бъде с вас!