Френският пътешественик Филип Жак на посещение в Сливен
Френският пътешественик Филип Жак на посещение в Сливен / netinfo

„Всеки от нас има път, който трябва да премине”. В това е убеден френският пътешественик Филип Жак, който вече половин година обикаля света пеш. В Сливен, първата му спирка в България, е по покана на свои български приятели, които след седмица ще го върнат на границата, за да може да продължи пътешествието си от мястото, където е спрял за тази почивка. Трябва да се ходи бавно, за да се види повече – казва още французинът и отхвърля възможностите да пътешества с кола или друго механично превозно средство.

46-годишният Филип Жак е направил с колело няколко обиколки на света по различни маршрути, написал е три книги за пътешествията си, изнася лекции за своите обиколки, а със спечелените от продажбата на книгите пари строи жилища на нуждаещи се в Мадагаскар. През октомври 2006 г. е тръгнал пеш на поредното пътешествие от Египет до Испания.

Маршрутът на обиколката, която ще завърши през октомври 2007 г., преминава през 14 държави, сред които и България, общо 8 хиляди километра под мотото: „Ходене за мир”.

„Влизайки в България отново преминавам в християнството и се връщам към моите корени” – казва още Жак и добавя: „Винаги съм много добре приет от хората. Изненадан съм, но не много, защото знам, че хората са добри.” Филип Жак ще поправи в Сливен обувките си, наречени „любов” и „мир”. „Така всяка стъпка е като една молитва за мир и любов” – обяснява Жак. Също в Сливен му бяха предадени рисунки на децата от Начално училище „В. Левски” за конкурса „Моля те, нарисувай ми мира”, който френският пътешественик е обявил на своята интернет страница. „Мирът, това е братството. Не е големите речи, големите ръкостискания. Мирът трябва да идва отвътре” – обяснява Филип Жак.