Финландски технологичен стартъп се надява да произвежда протеин от въздуха и малко добавки, който да се използва за здравословни напитки, йогурт, и дори безмесен шницел, съобщи Ройтерс.
Стартъпът "Солар фудс" е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65% протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.
За да има успех продуктът, той трябва да използва обновяема енергия и да бъде намерен устойчив начин за производство на азот, каза проф. Рета Кивела от университета в Хелзинки. Освен това брашното трябва да изглежда по-апетитно в сравнение с растителните протеини, които често са зърнисти и горчиви.
Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо.
"Солар фудс" се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.
Стартъпът "Солар фудс" е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65% протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.
За да има успех продуктът, той трябва да използва обновяема енергия и да бъде намерен устойчив начин за производство на азот, каза проф. Рета Кивела от университета в Хелзинки. Освен това брашното трябва да изглежда по-апетитно в сравнение с растителните протеини, които често са зърнисти и горчиви.
Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо.
"Солар фудс" се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.