Филмовият фестивал в Кан е в разгара си
Филмовият фестивал в Кан е в разгара си / снимка: Guliver/Getty Images

67-мият кинофестивал в Кан е в разгара си. 10 от конкурсните заглавия вече се представиха на публиката. Специално от Кан за Дарик с някои от най-интересните акценти, новини и случки се включи кинокритикът Павлина Желева:

Фестивалът е изключителен, защото са събрани едни от най-големите филмови режисьори и звезди. Фаворитите на фестивала са: Майк Лий, който представа филма си „Мистър Търнър", посветен на известния живописец, „Зимен сън" на големия турски режисьор Нури Билге Джейлан, френския режисьор Бертран Бонело, Томи Лий Джоунс, Жан Люк Годар.

Продължителни аплодисменти последваха 196-те минути на най-новия филм на турския режисьор Нури Билге Джейлан "Зимен сън". Филмът е построен на страшно много диалози, но е изгледан с изключително търпение от публиката.
Една интригуваща екранизация за моменти от живота на един от най-прочутите модни дизайнери на Франция, Ив Сен Лоран на френския режисьор Бертран Бонело - "Сен Лоран" заслужено заема мястото си в официалния конкурс.

The Homesman на Томи Лий Джоунс - един много интересен оригинален уестърн, в който обаче съдържанието е малко по-различно, отколкото в типичните уестърни. Това е неочакван сюжет за един уестърн. И още един филм за отбелязване, създаден по истински случай, „Ловец на лисици" на Бенет Милър. Той идва за първи път в Кан, но е известно име във филмовите среди. Милър пресъздава историята на едно убийство, направено от милиардера - психопат Дюпон, който иска, но не успява да се реализира като треньор по борба на двама братя олимпийски шампиони.

Едно от 10-те заглавия на Фестивала в Кан е Пленникът", реж. Атом Егоян , който е забележителен с майсторската си игра и режисура.

Предстоят още изненади, защото конкуренцията е много силна. А при кого ще отиде "Златната палма", ще видим на 25 май.