/ Istock
Понякога е достатъчен само препечен хляб, независимо дали е дебело нарязан и намазан с масло (може да се комбинира с шарена сол и да се гарнира с нарязани репички), подхвърлен под купчина сотирани гъби (вземете пример от колумниста на Guardian Meera Sodha и разбъркайте малко кафяво и бяло мисо), или подсилен със сочен боб с къри по примера на Yotam Ottolenghi. Препеченият хляб може да прави всичко и по всяко време на деня.

Въпреки това всички сме съгласни, че препеченият хляб често е най-добър под някое чудесно сирене. Патрик Уилямс, шеф-готвач на Kudu Collective в югоизточен Лондон, прави това „по южноафрикански [AKA braaibroodjie], за да закуси с бира по време на braai“. Това също е сериозен бизнес: „Вкъщи с брат ми се състезаваме кой ще направи най-доброто„, казва Уилямс, а успехът се дължи на използването само на „прилични неща“, което означава качествен чедър и домати (“биволско сърце" или, ако искате да сте малко „извън традицията“, ананасови домати"), както и лютеницата на г-жа HS Ball: „Тя е южноафриканска и по-търсена от туршията Бранстън и може да се купи в магазина за световни храни в големите супермаркети“. След това всичко се натъпква между две филийки хляб заедно с няколко счукани семена от кориандър, сол и черен пипер, понякога нарязан червен лук, и се поставя в тиган, за да се запече.

Междувременно Тео Рандал, главен готвач и патрон на Theo Randall в Intercontinental в центъра на Лондон, по-често натрива препечен хляб с чесън и го гарнира с бавно изпечени домати (datterini, за предпочитане), бурата, накъсан босилек, много добър зехтин и малко черен пипер и морска сол.

„Други любими продукти са чабата, разрязана на две, препечена, намазана с масло и поръсена с няколко филета от осолена аншоа“, казва той, плюс един изстискан лимон за повече вкус. Ако има нужда от нещо по-солидно, това трябва да бъде брускета от тиквички: „Гответе нарязани тиквички в зехтин с чесън и щипка сол за 10 минути под капак, за да омекнат.“ Открийте капака и гответе още 10 минути, за да се карамелизират, след което добавете босилек и подправете. „Натрийте препечения хляб с чесън, намажете го с тапенада, след това сложете отгоре готовите тиквички, няколко листа рукола и парченца рикота салата или фета - вкусно!“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС