Махмурлукът е състояние, което се появява след прекомерна консумация на алкохол. Характеризира се със симптоми като главоболие, гадене, умора и дехидратация. Въпреки че най-добрият начин да се избегне махмурлукът е да се консумира алкохол с умереност или да се избягва напълно, има някои домашни лекове, които могат да помогнат да се облекчат симптомите. 

1. Вода 

Една от основните причини за махмурлук е дехидратацията. Затова е важно да се пие достатъчно вода, за да се възстанови хидратацията на организма. Пийте поне 8 чаши вода през деня и особено след консумация на алкохол.

iStock

2. Кокосова вода

Кокосовата вода е богата на електролити и помага за възстановяване на хидратацията. Пийте кокосова вода, за да се справите с дехидратацията и да се почувствате по-добре.

iStock

3. Банан

Бананите са богати на калий, който се губи при консумация на алкохол. Консумирането на банан може да помогне за възстановяване на нивата на калий и да се облекчат симптомите на махмурлук.

Thinkstock/Getty Images


5. Джинджифил

Джинджифилът е отлично средство срещу съпътстващите махмурлука гадене и повръщане. За целта експертите препоръчват чай с парченце пресен джинджифил.

iStock/Getty Images