Домакинската работа е вредна за сърцето
Домакинската работа е вредна за сърцето / sxc.hu

Домакинската работа е вредна за сърцето, установили американски учени. Обикновените домакински задължения - от чистене и готвене до ремонти и съставяне на семейния бюджет, могат да увеличат нивата на стреса и кръвното налягане, установили учените.

Според изследователите стресът и напрежението не изчезват с напускането на работното място. Те продължават да растат дори когато се приберем вкъщи. Учените от Университета в Питсбърг изследвали 113 мъже и жени, работещи на пълно работно време. Всеки от тях казал по колко часа работи и какви отговорности поема за поддържането на дома и за домакинската работа, която извършва. Те били подложени на редовно измерване на кръвното налягане в продължение на три седмици, след което били наблюдавани един ден, за да се установят промените в кръвното налягане на работното място и вкъщи. Изследването, публикувано във в. "Psychosomatic Medicine", показва, че не самата работа, а стресът, предизвикан от това как ще се справим с нея, вредят на здравето, пише БГНЕС.

"Отговорността за домакинските задължения, а не времето за изпълнението им, е най-стресираща", отбелязват авторите на изследването. Но някои домакински задачи са по-вредни за сърцето от други. Най-силна връзка с високото кръвно налягане имат домакински задачи като чистене, готвене и пазаруване. Следват поддържането на колата и ремонтът, плащането на сметки и отговорността за семейния бюджет.