Дали човек напълнява от бял хляб, зависи от индивидуалните стомашни бактерии.
Дали човек напълнява от бял хляб, зависи от индивидуалните стомашни бактерии. / Thinkstock/Getty Images
Белият масово произвеждан хляб отдавна се смята за нездравословен, но според израелски учени той по нищо не отстъпва на ръчните квасени самуни от скъпите пекарни и не е задължително да води до напълняване, съобщи в. "Дейли мейл".

Дали човек напълнява от бял хляб, зависи от индивидуалните стомашни бактерии. Учените от института "Вайцман" са работили с 40 доброволци, като са им давали или ръчен квасен хляб, или обикновен бял хляб. Кръвната захар - известен рисков фактор за затлъстяване, се повишавала и на двете групи. Нито една от групите обаче не качила повече тегло от другата.

Зеленчуци и пилешко месо за дълъг живот

Учените успели да контролират кръвната захар с индивидуални диети за всеки участник, в зависимост от стомашните му бактерии.

Продажбите на бял хляб, който засища по-малко и е с по-малко фибри от пълнозърнестия, са намалели със 75 процента за 40 години. В същото време нараства търсенето на специални хлябове от малките частни фурни.

Италиански диетолози защитиха тестените изделия

Предишно изследване установи, че три филии бял хляб дневно увеличават риска от затлъстяване.
БТА