Италиански диетолози защитиха тестените изделия
Италиански диетолози защитиха тестените изделия / снимка: sxc.hu

Италиански диетолози се противопоставиха на широко разпространеното твърдение, че тестената паста е вредна и причинява затлъстяване.

Изследователите направили изследване, за да съживят популярността на националната си кухня и да докажат нейната полезност. Резултатите показват, че органичните тестени изделия са богати на комплексни въглехидрати, те съдържат повече протеини, калций, фосфор, калий, витамини от група В и РР. Най-важното е, че те не съдържат мазнини. Диетолозите съветват да комбинирате тестените изделия с гарнитура от зеленчуци. Не е препоръчително да комбинирате с месо, защото това би довело до напълняване, пише БГНЕС.

Експерти изчисляват, че 100 грама варени макаронени изделия съдържат едва 98 калории, за сравнение 100 грама пшеничен хляб има 262 калории. Ето защо диетолозите твърдят, че този продукт е с ниско съдържание на калории и може лесно да бъде включен в нискокалорична диета.