/ iStock/Getty Images
На 14 декември ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник. В България са  регистрирани 2550 специалисти.

Професията на ветеринарен лекар е сбъдната мечта за д-р Маргарита Чанкова. Вече 11 години тя спасява животни, които намира в безпомощно състояние на улицата. „За мен това е кауза”, споделя тя пред NOVA.

Ветеринарните лекари от фондация "Четири лапи" работят на територията на над 33 общини. От началото на годината през всички клиники на организацията са преминали 4000 бездомни животни.

„На над 800 от тях - бездомни кучета и котки сме помогнали като сме оказали лечение”, заяви д-р Чанкова.

Спешна и животоспасяваща намеса се налага често, защото проявите на човешка жестокост към бездомните животни се е превърнала в ежедневие.

Лина е един от питомците, който е получил шанс за втори живот и сега очаква своите осиновители. „Тя е намерена от добри хора, които са я видели, че куца и доведоха при нас”, разказват специалистите от ветеринарната клиника.  След първоначалния преглед лекарите разбират, че за да помогнат на Лина трябва спешно да ампутират едното й краче.

„Ако не я бяха довели тук, за да се погрижим за нея, щеше много бавно и мъчително да си умре на улицата”, категорични са ветеринарите.

Без едно краче и след спешна операция остава и любимката на цялата клиника – Лъки. „Тя има страхотен дух, играе си, тича. Тя е едно прекрасно животно”, хвали бившата си пациентка д-р Славея Иванова.

Сега Лъки и Лина, както и останалите спасени в клиниката на фондация "Четири лапи" животни, остават в приюта на организацията в очакване на своите осиновители.
NOVA