Чувството за самоирония разкрива тайни за психиката ви

Хората, които се шегуват със себе си, демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие
Хората, които се шегуват със себе си, демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие / ThinkStock/Getty Images
Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените от университета на Гранада обаче твърдят обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие.

Кажи ми какъв цвят е колата ти, за да ти кажа какъв си (СНИМКИ)

Испанският екип проучил дали различните видове прояви на чувство за хумор са свързани с начина, по който дадена личност дава израз на гнева си.

В опитите били включени 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те трябвало да отговарят на въпросник за хумора, съставен от авторите Род Мартин и Патриша Дорис и издаден през 2003 г.

Начинът, по който ви гледат хората, разкрива намеренията им

Резултатите показват, че самоиронията няма задължително негативна конотация, както се смяташе досега.

"Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността", каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

10 вредни навика, които казват много за характера на човек (СНИМКИ)

В същото време този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

"Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения", добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА