Черният шоколад предотвратява затлъстяването
Черният шоколад предотвратява затлъстяването / Thinkstock/Getty Images

Шоколадът е сладко изкушение, отдавна определено за причина за наднорменото тегло, но според резултатите от ново американско проучване той успешно предотвратява и затлъстяването.

Консумацията на черен шоколад подобрява мисловната дейност, намалява апетита и понижава кръвното налягане, твърдят изследователи.

Д-р Андрю Нилсън и колегите му от университета в Луизиана обясниха, че какаото, основната съставка в шоколада, е една от най-богатите на флаваноли храни, която доказано помага в борбата срещу килограмите. Те са вид антиоксиданти, които изпитано са в полза на загубата на тегло, посочва БГНЕС. Въпреки това, не всички флаваноли са полезни, а в какаото се съдържат много различни видове от тях.

Според специалистите шоколадът съдържа добри бактерии, които ферментират в организма и стимулират антивъзпалителна функция.

"Освен че е много вкусен, черният шоколад е и много полезен, но както с всички други храни, с него също не е желателно да се прекалява", коментира д-р Нилсън.

Препоръчителната доза шоколад на ден е не повече от 25 грама, които са напълно достатъчни и за задоволяване на дневния ни глад за сладко.