Българска ли е Македония? Това е темата на уеб поредицата "ПатриотичНО", която поставя под съмнение значими факти от нашата история. Вижте какво твърди авторът й този път:

Не бързай да ни удряш хикса. Само руският президент Владимир Путин може да спре да гледа. Все пак той твърди, че кирилицата е дошла от македонската земя. Твърде странно - преди две години твърдеше, че е българска.

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя

Когато се измисляла азбуката на македонския език, пишещата машина била с български букви, а не на латиница. Затова в първоначалния вариант сред буквите е й, заменена по-късно с j от сръбския език.

Българската буква ъ пък се заменя с о или а. По този начин пълният член звучи различно от българския език. А точно това е целта - създаването на самостоятелна македонската писменост и култура.

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)

За тези решения разказва авторът на македонската азбука Венко Марковски във видео запис дни преди смъртта си през 1988 г. Поръчителят е Коминтерна - обединението от всички комунистически партии. Печеливш е създаващата се Югославия, която иска да увеличи влиянието си на Балканите след новото разпределение на силите след Втората световна война. Предатели от българска страна не липсват.

 Вижте повече във видеото