Всеки регион в Испания истински се гордее със своята специфична кухня. Страната на баските, и по-специално градовете Билбао и Сан Себастиан, е известна със своята уникална и вкусна храна, която вече е световно известна.

Bacalao pil-pil е една от най-емблематичните баски ястия, които можете да поръчате в почти всеки ресторант в Билбао. Bacalao означава риба треска, пържена с чесън и зехтин, докато естествените масла от рибата и маслиновото масло формират характерен сос.

риба
iStock/Getty Images

Въпреки че тази рецепта не включва много съставки, приготвянето на ястието изисква търпение. Вижте я в канала "Try This" във vbox7:

Рецептата е за четири порции:

Осолена риба (треска)
4 парчета, всяко по 100 грама
Люта чушка
Чесън
Зехтин - 120 мл
Лимон

Начин на приготвяне:

Накиснете във вода за два дни рибата и сменяйте водата по три пъти на ден. В широк и дълбок тиган се загрява зехтина на среден котлон и се пускат в него чесънът и лимонът за кратко, колкото да оставят аромата си. Изваждат се с решетъчна лъжица, котлонът се намалява до една трета от степените му и филетата  се нареждат плътно едно до друго, като мазнината трябва да ги покрие хубаво отстрани и отгоре.

Рибата се вари в мазнината, докато по дъното започва да се отделя естествения рибен белтък /бяла смес/ и от горната страна изплуват парченца от него.

Тиганът се сваля от котлона, рибата внимателно се пренася в дълбок и голям поднос под лек наклон, за да се отцеди течността. От тигана се отсипва бистрия зехтин, така че да остане на дъното само бялата смес. С дъното на цедка или телена бъркалка се разбива тази смес, прибавят се към нея и отцедените сокове от рибата и се добавя по малко от зехтина.

Накрая се получава кремообразна смес, подобна на майонеза, с която се заливат филетата отгоре и се оставят да се напоят.

риба
iStock/Getty Images