/ ThinkStock/Getty Images
Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница за направа на големи ритуални делви, за които се говори в библейската история за превръщането на водата във вино, пише в. „Джерузалем поуст”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ОТВАРЯНЕ НА ГРОБА НА ИСУС ХРИСТОС

В Евангелието от Йоан се казва, че едно от първите чудеса, извършени от Исус на сватба в Кана, било превръщането на водата във вино, защото виното за гощавката се свършило. Исус казал „да вземат шест каменни делви”, които били с вместимост до 39,3 литра.

Ето какво откриха археолози, след като отвориха гроба на Исус Христос (ВИДЕО)

Дълго време учените се съмнявали, че толкова големи съдове са били използвани от юдеите през 1 век.

Учени търсят ДНК на Исус Христос в България

Оказало се, че са правени от варовик, а не са керамични като останалите домакински съдове. „Причината за избора на материал очевидно е била религиозна, защото по древно еврейските ритуални разбирания керамиката лесно ставала нечиста и трябвало да бъде унищожавана”, обяснява ръководителят на разкопките доктор Йонатан Адлер, доцент от Ариелския университет в Израел.

Ново доказателство за съществуването на Исус Христос (СНИМКИ)

Варовикът не се смятал за ритуално нечист материал, затова широко се използвал. За изненада на учените работилницата е била в Галилея, макар че по-рано аналогични обекти са откривани главно в Йерусалим.

Археолози откриха мястото, където се предполага, че е бил съден Христос

Учените са открили и изкуствена пещера, в която древните занаятчии добивали материал за съдовете. В пещерата са открити много инструменти и приспособления за направата на делви.
БГНЕС