Исус Христос ДНК
Исус Христос ДНК / ThinkStock/Getty Images
Науката и религията не винаги вървят ръка за ръка, но британски генетик и богослов работят заедно, за да търсят ДНК на Исус, която да им даде възможност да открият негови потомци, съобщи в. "Дейли мейл".

Вижте какво откриха археолози, след като отвориха гроба на Исус Христос (ВИДЕО)

Те използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят, сред които Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо, и неотдавна открити кости на братовчеда на Исус - Йоан Кръстител в България. Надеждата им е да извлекат ДНК, която може да е на Исус или негов роднина и да търсят връзки с наши съвременници.

Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол!
снимка: Георги Генчев

Нечувано! Мощи на Свети Йоан Кръстител в Созопол

Документален филм за изследването излъчи телевизия Хистъри на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус. Сред изследваните артефакти са "костите на Йоан Кръстител", открити в България през 2010 г. Те са на 2000 години и имат сходство с характеристиките на хората от Близкия изток. Те може да са от "огромно значение", защото като братовчеди, Йоан Кръстител и Исус може да имат сходна ДНК.

Отвориха реставрирания параклис на Божи гроб (СНИМКИ)

Извличането на неизвестна ДНК не означава, че тя може да бъде проследена до конкретен човек. За целта специалистите трябва да имат мостра, с която да я сравняват. Съществува и риск от замърсяване на пробите. В случая с мощите, например, анализираната ДНК съответства на тази на човека, извлякъл пробата.

СНИМКИ: Отвориха гроба на Исус Христос в Ерусалим

Има учени, които оспорват автентичността на тези светини.
БТА