/ iStock/Getty Images
Американка от Либерал, щата Канзас спечели тазгодишния традиционен крос по случай Деня на палачинката срещу жени от английския град Олни, предаде Асошиейтед прес.

Участничките трябваше да носят палачинка в тиган и да я обръщат в началото и в края на състезанието на разстояние от 380 метра. 

Надпреварата датира от 15-и век в английския град Олни. През 1950 г. Либерал, щата Канзас, предизвиква жителките на Олни на международно състезание.

Тазгодишната победителката Уитни Хей спечели американската част от надпреварата в Либерал с време 1:07. Тя беше с три секунди по-бърза от Кейти Годоф от Олни, която завърши с време от 1:10.
 
Състезанието в Деня на палачинката, отбелязван на 1 март, се завърна след прекъсване през 2021 г. заради коронавирусната пандемия.

Победителката Хей е студентка на 21 години. В кроса през 2020 г. тя спечели надпреварата в Либерал, но загуби по време от англичанките.
 
Град Олни в Бъкингамшир се намира на около 100 километра северозападно от Лондон. Либерал пък е в югозападната част на Канзас, точно на север от границата с щата Оклахома и на около 320 километра западно от град Уичита.
БТА