/ / iStock/Getty Images
Астрономи направиха снимки на гигантската звезда Бетелгейзе, които показват, че една от най-ярките звезди в Млечния път е избледняла през последните няколко месеца, се казва в комюнике на Южната европейска обсерватория, цитирано от АФП.

Звездата Бетелгейзе се държи „странно“

Снимките, направени с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, позволяват да се наблюдава повърхността на този червен свръхгигант в съзвездието Орион. Бетелгейзе избледнява и променя формата си.Въпросната звезда бе сред най-ярките в нашата галактика, но от средата на ноември м.г. яркостта ѝ драстично намаля. Това доведе до голяма кампания за астрономически наблюдения.

„Ясно се вижда, че яркостта на звездата е намаляла върху половината от наблюдаваната ѝ повърхност“, каза Мигел Монтаржес от Льовенския католически университет в Белгия. „Снимките разкриват, че яркостта ѝ продължава да намалява, но по-бавно“, допълни експертът.

Избледняването на гигантската звезда развълнува астрономите. Предложени бяха различни хипотези - може да става дума за изхвърляне на газ, който формира прах и скрива излъчваната светлина, или за агония на Бетелгейзе. Ако агонизира, звездата е на път да избухне във впечатляваща свръхнова.„Онова, което се вижда на снимките, не изглежда да е свързано с евентуална експлозия“, отбеляза Ерик Лагадек от Обсерваторията на Лазурния бряг във Франций. Според него промяната на формата на звездата е свързана или с охлаждане, или с прах около Бетелгейзе.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА