Колкото по-близки са две държави, толкова повече стереотипи развиват една за друга. Факт е, че сме придобили някакви определени очаквания за всяка нация, пише каналът "7-те НАЙ" във vbox7. Ето и няколко клишета, които сме свикнали да чуваме постоянно, а те се оказват не особено верни:

В Русия е студено през цялата година

Първата ни асоциация за тази държава е Червения площад в Москва, който е затрупан от сняг, независимо от сезона. Русия, обаче е една от държавите с толкова голяма площ, че има няколко климатични зони – от степи на юг, до тундра на север.

зима
iStock/Getty Images


В Австралия си заобиколен от опасни животни

Австралия е дом на много отровни змии, медузи, паяци и др. Според специалистите броят на случаите на нападения от тези животни е далеч по-малък от региони като Африка, Азия и Латинска Америка. Всъщност дори конете изглеждат по-голям рисков фактор, отколкото змиите.

змия
iStock/Getty Images

Японците са срамежливи и тихи

Отстрани японската култура често изглежда странна и трудна за разбиране. В действителност хората в тази страна, както навсякъде, са различни. Причината, поради която японците са срамежливи и не си говорят с чужденци може да е, че не много хора умеят да говорят английски. Държавата заема 55-то място в световната класация за владеене на английски език.

Германците са дистанцирани и студени

Типичен стереотип свързан с хората живеещи в студен и умерен климат, включително Германия с нейните северни ширини. Според проучване обяснението идва от това, че хората, които живеят на топъл климат са по-склонни да излизат. Но това не означава, че германците са студени и не са забавни, все пак броят на фестивалите и тържествата в страната не е никак малък.

Испанците са мързеливи

Този несправедлив стереотип вероятно се корени в испанската традиция да се прави кратка дрямка в средата на деня. Тя е често срещана и в Близкия изток, Китай и други региони, където температурата по това време на деня е много висока. Испанците не работят по-малко и дори средното им работно време е по-дълго от страни като Германия и Великобритания.

Англичаните са луди на тема футбол

Футболът е най-популярният спорт в света, затова не е странно, че някои страни са известни с любовта си към този спорт. Все пак Великобритания се нарежда на 17-то място в света с малко над половината от населението си, което се интересува от футбол, което не я прави страната с най-много запалянковци.

футбол
iStock/Getty Images

Американците знаят само английски език

САЩ са огромна държава с разнообразно население. Според проучване през 2018 г. повече от 67 милиона американци (почти 22% от световното население) говорят на различен от английския език у дома. Но броят на учениците, които избират втори език в училище намалява, което може да доведе до влошаване на положението в бъдеще.