5 неща, които не трябва да пипате в самолета
5 неща, които не трябва да пипате в самолета / Thinkstock/Getty Images

За далечните дестинации, пък и за по-кратките, все по-често използваме самолет като превозно средство. Въпреки удобствата, които предлага това обаче, има пет неща, които не бива да пипаме в самолета.

1. Подвижната масичка. Изследване, направено още през 2007 г. в университета в Аризона, показва, че четири от шест масички съдържат бактерии, които са вредни за здравето. Стюардесите и останалият персонал в самолета ги почистват един път дневно, но въпреки това преди ядене измийте ръцете си и сложете салфетка между храната и масичката.

2. Вътрешните и външните брави на тоалетните. Някои хора нямат навик да си мият ръцете, след като са посетили тоалетната и бактериите се пренасят върху следващия ползвал санитарното помещение. Най-често срещаната бактерия е Ешерихия коли, която може сериозно да навреди на здравето ви. Отваряйте и затваряйте тоалетната с носни кърпички.

3. Дъската на тоалетната чиния и чешмата. Поради същите причини както бравите. По възможност, използвайте тоалетна хартия за седалката и си мийте ръцете.

4. Облегалките за ръце на седалките. Лицата, които не си мият ръцете след тоалетна разпространяват бактерията Ешерихия коли, която може да преживее до 96 часа. Избягвайте да си слагате ръцете на облегалките.

5. Одеялата. Всеки ден се сменят покривките в самолетите. Но след като един път са били използвани, отново се опаковат и се предлагат на пътниците. Ако не искате да се покриете с одеяло, което сигурно съдържа микроби, просто не го ползвайте.

Източник: БГНЕС