столетничка
столетничка / iStock/Getty Images
Жителка на САЩ отпразнува поредния си рожден ден и разкри необичайна тайна на дълголетието, съобщи WSOC-TV.

Жозефин Гелнър е родена на 9 април 1921 г. в САЩ, но прекарва част от детството си в италианско село близо до Венеция. След завръщането си в родината тя решила да не завърши училище и отишла да работи в текстилна фабрика. По-късно жената получила работа в Ethicon, компания за медицински инструменти, и работила там до пенсионирането си през 1993 г.

Сега 101-годишната Гелнър живее в старчески дом в Тамакуа, щата Пенсилвания. Като причината за дълголетието си тя посочва нехигиеничното хранене в детството. „Когато живеех в Италия, ние постоянно ядохме мръсотия. Картофите бяха мръсни, всички останали зеленчуци също. Не носехме обувки, имахме мръсни ръце. Изградихме имунитет към всичко!”, убедена е столетничката.
 
Въпреки тежкото детство, жената с умиление си спомня живота в Италия. По думите ѝ в онези дни хората са се отнасяли много по-добре един към друг и са се опитвали да помогнат на всеки, който е изпаднал в беда.

Служителите на старческия дом казаха, че Гелнър е една от най-активните обитателки и трудно могат да се справят с нея. Самата дълголетничка не се оплаква от благосъстоянието си. „Малко хора живеят на моята възраст. Чувствам се страхотно”, каза тя.

По-рано беше съобщено, че 108-годишната Кармен Слау от САЩ разкри тайната на дълголетието си. Жената е убедена, че е живяла толкова дълго, защото винаги е била заета с нещо и не е водила заседнал живот.
БГНЕС