Властта „гори в Босна
Властта „гори в Босна / снимка: БГНЕС

Босна се събуди днес в шок при вида на димящи руини на обществени сгради след бунтовете вчера срещу бедността в големите градове на страната.

При размириците бяха ранени повече от 150 души.

"Военно положение! Властта гори!", под това заглавие излезе днес вестник "Ословождение", предава БГНЕС.

Сутринта в Сараево се носеше остър мирис на изгоряло в близост до сградата на президентството и на регионалната администрация, които предната вечер бяха опожарени.

Демонстрации срещу бедността се състояха в Тузла, Мостар, Зеница и Бихач и прераснаха в бунт. Към демонстрантите се присъединиха по-агресивни протестиращи, които разбиха и подпалиха сградите на държавната администрация в тези градове.

„Тъжна е гледката на тези градове в пламъци, двадесет години след като преживяха друг ад", обясни пред АФП безработната жителка на Сараево Ясминка Фисич.

Бившата югославска република Босна бе от 1992 до 1995 г. арена на кървав междуетнически конфликт, при който загинаха близо 100 000 души.

„Хората имат право да действат и да кажат какво мислят, но не като рушат градовете. Смятам, че единственият начин нещо да се промени, е да бъдат съдени и хвърлени в затвора онези, които в продължение на двадесет години разграбваха страната", добавя тя.

Протестите тръгнаха от Тузла - в миналото важен индустриален град на Босна. Десетки предприятия в града, където работеха хиляди хора, бяха разорени в процеса на приватизациите или фалираха.

Демонстрациите са илюстрация на отчаянието и ожесточението на населението срещу политическата класа, затънала в политикански ежби и неспособна да оздрави бедстващата икономика на страната, където безработицата е обхванала 44% от активното население.

"Гневът на гладните, бедните, безработните, потиснатите през последните двадесет години, избухна на улиците", пише главният босненски вестник "Дневни Аваз".

Според автора на уводната статия Властимир Мийович "гражданите не смятат повече да се молят на властта".

"Дойде друго време, времето на енергичния натиск върху властите", добавя той.

От своя страна, мисията на Европейския съюз в Босна и посолството на САЩ поискаха прекратяване на насилието.

Споразумението от Дейтън сложи край на конфликта през 1995 г. и създаде в Босна много сложна институционална структура с подялба на властта между сърби, хървати и мюсюлмани. Заради междуетнически спорове системата е почти през цялото време блокирана.

Така Босна се озова през последните години на опашката на всички балкански страни в процеса на сближаване с Евросъюза.

Страната е разделена на две общности - сръбска и хърватско-мюсюлманска, обединени от хлабави институции.

Протестното движение пламна главно в градовете на хърватско-мюсюлманската общност, но демонстрация - без инциденти - имаше и в сръбския град Баня Лука.