В папката Гоце има предложение за вербуване
В папката Гоце има предложение за вербуване / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с Евгени Димитров, заместник-председател на комисията „Андреев”

Според вас имал ли е досие Петър Стоянов като агент Виктор?

Значи, прегледът, който сме правили в рамките на 38-ото Народно събрание и в последващата президентска кампания, за г-н Петър Стоянов нищо не е излизало и това е пълна инсинуация, която в момента се прави. И по-скоро това е този ченгесарски метод, и тази носталгия за окепазяване на някого. Съжалявам, че използвам този жаргон, но явно, че с тези хора по този начин трябва да се работи. Няма никакво основание за свързването и дискредитирането на този човек с този псевдоним.

Защо вадят агент Виктор? Вашата логика каква е?

За мен логиката си има своя зародиш в рамките от два месеца и половина, когато имаше. . . така, в медиите излезе някакъв вътрешнопартиен проблем в БСП. Мен БСП не ме интересува. . .

Кой проблем имате. . . вътрешнопартиен?

Вътрешнопартиен проблем в БСП, който, оказа се за някакви противоречия между президента и премиера. . . Лично мен те не ме интересуват и БСП не ми е на мен пистата.

Ама какви противоречия, чакайтe?

С оглед евентуално бъдеща кандидатура. Имаше в медийните изяви.

Те не бяха много медийни, но вие явно знаете повече.

Не, не става дума. . . Това, което беше между редовете.

Какво между редовете, че Станишев не ще Първанов, аз така ви разбрах?

Не, просто имаше разминаване. . .

Или че Първанов не ще Станишев?

Значи, имаше разминавания, които бяха свързани както с досиетата, които бяха изкарани - 11-те журналисти, позициите, които бяха. Значи, имаше там. . . в общия облик може да се възприеме, че има нещо, което не е точно както е като стиковка, ако мога така да го кажа. Хайде да не казвам противоречия в оня смисъл на думата.

А, добре, че за досиетата не са на едно мнение. Така.

Така. Другото, което е, че с тези 11 журналисти, които бяха омаскарени по един изключително неприличен. . .

Е, как, някои бяха деомаскарени или както се казва.

Значи, вижте, след като те се изкарват без правото, без законовото основание, за мен това е една поръчкова история, която в крайна сметка се видя, че тя нямаше реализация. Отделно се удавиха някои от тези журналисти. Позицията на Ангелинка Петрова-Липа, която беше поела ангажимента публично, че след това ще ги покаже тези 11 журналисти, това, което е за тях, нищо не излезе. Цялата история млъкна. Впоследствие бяхме заангажирани с Коритаров и в един момент най-неочаквано излезе псевдонимът Гоце, който от доста време витае в обществото, но, както комисията "Бонев", така и нашата комисия, спазвайки закона, никога не е казала нищо за псевдонима Гоце. Не е казал за физическото лице, което стои зад псевдонима Гоце. Тук за първи път наш член на комисията, Веселин Ангелов, си позволи да направи тази връзка. Сега, Сугарев го е правил, Едвин Сугарев го е правил на времето, спор няма, но Едвин Сугарев не е работил с архива на службите. Веселин Ангелов е работил. И тук вече е тежестта на това, което се изрича. И оттук вече тръгна тази цялата дискусия около Гоце, има ли Гоце, няма ли Гоце. И в крайна сметка стана тази принудителна, определено принудителна изповед на президента. . .

Кой кого пуска, кой стои зад Веселин Ангелов? Каква е идеята?

Значи, Веселин Ангелов. Веселин Ангелов, вижте, първо, той не показа истината, която е в самата комисия. Начинът на излагането бяха от негово виждане, след това той се базира на едни дневници, които е водил, които няма право да ги изнася, тъй като те са секретните наши работни дневници и то би трябвало да бъде в комисията, а не в него самия. И тук съответно първоначално той застъпи тезата за това, че Гоце не е знаел, че е вербуван, не е знаел, че е в услуга на службите, а само и единствено му е била възложена една задача. . .

Тоест вашата идея каква е, че Гоце, за да се свърши работа

на Гоце, Веселин Ангелов почва така да говори, това ли е вашата

теза? Вярно ли ви разбирам?

Точно така. Значи, в своето поведение Веселин Ангелов, ако ползваме терминологията на службите, беше като един обезпечаващ сътрудник, създаващ условие за съответната изповед.

Така. И Гоце се изповядва, и?

И в крайна сметка той се изповяда, но стана една принудителна изповед. Значи, тя не беше изповед, която може да се направи тогава, когато е била необходима. Още повече Гоце, респективно физическото лице Първанов, е викан в комисията "Бонев" и си е чел папката. Така че той е бил съвсем във възможността си тогава да сподели това, което е чел, и да разсее всякакви възможни инсинуации в перспектива до днешна дата.

Да останем още малко на тази тема. Стана ли ясна. . . понеже аз не можах да намеря тази книга, която е рецензирал президентът. .

Това е другото, което щях да ви кажа.

Коя е книгата? Кой, къде пише името му - рецензент Георги Първанов?

Значи, момент. В своята изповед той казва, че има една среща с оперативен, с работник, служител на външно, така му се е представил, който го е помолил да участва в рецензирането или редактирането, или консултантската дейност, която да направи, във връзка с издаването на една биографична книга на един. . . не можах да разбера точно дали дисидент или емигрант. Не можах да го разбера точно как е, защото на различните места различно се дава. И впоследствие, след като е извършена тази дейност, отново се е видял с този оперативен работник с оглед, че е извършена дейността и съответно благодарност, една оценка за извършеното, и в един такъв двузначен тон му е било казано евентуално да почне да работи. И нищо повече. Дотук свършва това, което Първанов каза. Впоследствие излезе веднага в няколко медии, че става дума за книга, която книга е участвал в нейното редактиране, книгата е "Габеро" на Методи Димов. След като излезе. . .

От македонското движение, този Методи Димов.

Да. След като излезе тази информация, нямахме никаква реакция от президента, а напротив, той каза - тази книга я има в библиотеката и може да се намери да се прочете. Нищо повече.

И отиваме в библиотеката. . .

Тоест, значи тази книга е книгата, за която става. . . Сега, ако погледнем една редакторска, една рецензионна дейност или някакво съавторство, би трябвало да има някъде отметка в тази книга съответно или пък най-малкото един текст благодарност. А напротив, понеже ни се изкара, че Методи Димов на годишнина, на сто години е казал - само ми дайте знак и аз, едва ли не, нали, ще направя всичко. Май така го пише във вестниците, определени вестници. Не искам сега да ги цитирам, защото те толкова много материали станаха, че няма докъде.

Така че при наличието на такъв анонс става много интересно, че. . . ето ви книгата "Габеро".

А, така, вие сте я намерил.

Значи книгата "Габеро", Методи Димов, издадена 1991 година с предговор от март 1991, Берлин, Шонеберг, Стефан Кьобст, 280 страници. . .

Редакторите отзад, рецензентите?

Няма абсолютно нищо - 280 страници и с това приключва. И сега тук ми е интересно на мен, ако има някаква рецензия или някакво съавторство, или нещо, което да е било свързано с исторически материали, най-малкото щеше да има. Тук никъде не се говори, поне това, което го видях аз, за лицето Георги Първанов. Или това не е книгата, но при положение че той не отрече, че това е книгата, значи това е. Няма друга. А ако има друга и не е казал, трябва да поправи това си нещо, защото в "Габеро" няма нищо, което да ни отпраща към Георги Първанов. И мисля, че дотук трябва да приключим с темата "Габеро" и съответно с Георги Първанов в тези му първи две срещи. Защото ние продължаваме в следващите срещи, където вече има доклад на оперативния работник. . .

Кои следващи? А, имало е следващи срещи?

Значи, това е версията и това, което ние сме чели и което ние казваме.

Вие сте чели и за още срещи?

Точно така, и това беше казано много точно и ясно - че освен доклада, който е даден на Димо Гяуров по време на комисията "Бонев", се каза: има възлагане на задачи, има оценка за задачите, има предложение за вербуване, предложение за извършване на доклад за допълнителна работа и доклад за получени пари. Истината е, че, спазвайки закона, както комисията "Бонев", така и ние, не намирайки нищо саморъчно написано от лицето Георги Първанов или респективно от агента с псевдоним Гоце, ние не можем да го разкрием. Това е решение на Конституционния съд и то беше ясно, защото имаше част от конституционните съдии, които имаха картончета. Това беше цялата истина, за да се вкара този текст.

Кои са конституционните?

Не е редно да го коментирам. Имаше част от конституционните съдии, които си имаха картончета.

Не, в тази рубрика на самопризнание да ви помоля да си признаете.

Значи, това си е личното морално право на всеки един.

Чакайте сега, за срещите на Гоце. Значи, той се среща веднъж, за да му кажат, че ще ценен да рецензира книгата. След това се среща втори път да му благодарят, че ги е рецензирал. И вие твърдите, че той се е срещал след това още пъти и има доказателства за тези срещи, и те вече не са били за тази книга?

Значи, във втората среща, която е - за оценка за извършената работа, фактически тук имаме доклад от оперативния, който предлага на ръководството си да бъде. . . лицето да се разкрие пред съответно пред Георги Първанов, и да му предложат сътрудничество, и съответно това нещо се казва, че е прието на идеологическа основа, възложена му е задача по отношение на института във връзка с теми, които са. . .

Има такъв доклад.

Това са нещата, които подписан от оперативния работник.Оперативния работник, да. Това са нещата, които ние ги казахме до в момента, от началото на цялата тази сага, която стана с Гоце.

След този доклад има ли още нещо, че вече са почнали да получават информация?

Значи, тук се къса връзката, защото има само доклад за получени пари. Не е ясно обаче тези пари получени ли са, не са ли получени. Не е ясно и дали този доклад е бил написан или ненаписан. Значи, тук се прекъсва връзката с всичко останало.

Или всичкото, което ви го казах до в момента, на нас ни даде оценка, че лицето е в категорията на картотекиран, но без наличието на саморъчно написани и подписани материали и в тази връзка то не може да бъде обявено. И когато бяха президентските избори, нашето виждане, изпълнявайки закона, беше, че то трябва да бъде извикано, да даде пред нас писмена декларация това, което ние сме чели, които знаем и което го запознаваме, това ли е всичкото или има още нещо. И ако има, то какво е, за да може един път завинаги да се знае, че това са нещата, подписало лицето декларацията и ние нямаме ангажимент и отговорността оттук нататък, ако от службите излезе нещо повече към него.

Ама това е малко като този полския вариант, където декларация беше подписала министърката, която подаде оставка след това за невярна декларация, а това при нас не стана.

Значи, не стана, защото част от комисията, четирима членове на комисията, мисля, че беше ген. Малински, Веселин Ангелов и Мохамед Реджеб, за другия не мога да се сетя кой беше, гласувахатова да не се случи. И ние фактически тук изпаднахме в един прецедент, ние не можахме да извикаме Първанов да го запознаем с това, което е, и затова той не подписа тази декларация. Мотивът беше, че викайки го на "Ангел Кънчев", ще създадем прецедент. Напротив, ние имахме вариант вместо на "Ангел Кънчев" да го извикаме на "Батенберг". Там има заседание на комисии, така че нямаше никой да разбере, че става дума за работа с комисията, и беше просто съвсем създадена обстановката да бъде безпрепятствено и да не предизвикваме нещо, което медийно да го дискредитира благодарение на нас. Това беше нашият мотив.

Не знам защо през всички тези години той не каза нищо, след като казва и каква гордост е за него. Това липсва в библиографиите му като автор на какви трудове е бил. Такава достойна работа, голям българин от Македония, Методи Димов.

Значи, никъде не става ясно, че той е правил среща с Методи Димов. Значи, оттук става ясно, че само с оперативния работник и след това няма нищо. Поне оттук не става ясно, така че никой. . . аз не мога да кажа дали е имал той срещи, или не е имал. Методи Димов, доколкото знаем, почина 2004 година.

2004 почива. Така не можем да питаме и Методи Димов. А кои са му, как се казва, оперативните работници, с които е работил? Кой му е там офицерът? Това беше терминологията на Държавна сигурност.

Значи, тук Веселин Ангелов отиде малко по-далеч, като каза хората от външно, което създава предпоставки да се разбере кои са хората. Не е редно, няколко човека, те са били трима или четирима, които са работили по това направление. Не е редно да се свежда до тях, до този брой, защото част от тях са продължаващи да действат и си има закон, който забранява това нещо да става по този начин.

Но ние почнахме да ги търсим сега един по един и те. . .

Значи, вижте, това, че вие ги търсите и това, че те ще бъдат поставени да си признават нещо, това не означава, че аз трябва да наруша закона. Защото в тази връзка ние имаме в нашата комисия горе, не горе, долу. . . ние имаме картотекирани 238 лица, които ние не сме ги обявили, само с картончета. Как смятате, аз мога да си позволя в момента лукса на тези 238 да ги обявявам? Или тези, които са 16 картона, както Каракачанов, който ние не го обявихме, а сега го обявиха. Значи, това е пълен прецедент. Не може в момента, трябва да се разбере - няма закон, който да позволява по този начин разсекретяването.

Добре, значи според вас, аз ви разбирам, агент Гоце има? И Гоце има, и агент има, според вас.

Сега, слагането на псевдоним не е случайно действие. Слагането на псевдоним е във връзка с осигуряването на това лице да работи в службите. И от тази гледна точка то има този псевдоним.

Единствената защита на такъв човек каква е, а пък ако всичко не е вярно? Още като разбере, след промените да излезе и да каже така и така, тия идваха. Цялата тази история е разказана 2006. . .

Значи, вижте, още 1997 година, след като е станало. . .

Не, защото има и версия, може би Първанов е прав. Може би наистина дошли, казали тъй и тъй, за Методи ли ще е, за друг ли, вземи помагай тук да пишем, да правим достойно дело, Македония. Може и такава версия. Как да се защити той. . .

Значи, аз, ако примерно в тази книга "Габеро", където той казва, че е участвал, и ако имаше някъде ред или неговото име, щях да кажа - да, това е така. Ето, книгата е пред вас, виждате.

Т.е. вие казвате: г-н президент, извадете книгата.

Не, значи аз имам въпросителна.

Да, извадете книгата, това казвате.

Значи, аз за себе си не получавам отговор има ли участие в тази книга, или няма и какво е то.

Може да стигнем още по-далече - тия са такива гадове били, че не стига, че ползват хубавия труд на умните хора, ами даже и авторските им права не са отразявали.

Авторските права, имате предвид с неговото име или с псевдоним?

Даже не са го. . .

За кое говорим в момента? Или тука ще отидем на вариант, че може би има друга редакция на тази книга. Аз тук оставям работата на историците, аз не съм историк, така че нямам право да коментирам повече тези неща.

И сега стигаме до агент Виктор. И сега хората ни слушат и си викат: сега, вие казвате, че няма агент Виктор, с агент Гоце такива омотани неща, там има ли, няма ли агент Гоце, и най-накрая стана ясно. . . имало ли е агенти, нямало ли е. Има Гоце, има Виктор, може би няма агенти.

Значи, вижте, за агент Гоце не е омотана историята. За агент Гоце в момента омотана, защото се създадоха условия, където условия единственото е да се знае, че в нашата комисия се съдържат материалите на комисията "Бонев" и съответно ние, което сме работили. Аз за службите в момента не мога да гарантирам.

Да, достойна е позицията на Кирчо Киров, който каза: аз не мога да дам на никой нищо, защото има закон, който действа и той се изпълнява закона. Друг е въпросът, че дава на главнокомандващия, дава му да си чете папката. Дава му го в качеството на главнокомандуващ или на физическото лице Георги Първанов, вече не знам. Но така или иначе. . . И оттук нататък се задават много въпросителни и може би точно това беше желанието, тенденцията за нанасяне удар към комисията, към това, което ние сме правили, към нашите оценки и съответно дискредитиране на нашата дейност като дейност.

А каква е целта Виктор днес?

Виктор. . . целта е по-скоро да бъде оклеветен този човек.

Той днес съвсем точно и ясно, и достойно, аргументирано в присъствието на хора, които се включиха в сутрешния блок на една от телевизиите, казаха, че това не отговаря. . . Напротив, той е в позицията на жертва, както той, така и семейството му, и той разби това, което беше срещу него като упрек, че той е Виктор. И обществото ще каже: чакайте бе, те излъгаха за президента Стоянов, значи това, което е за Георги Първанов, и там е лъжа.

И, образно казано, цялото чудо за три дена, само че тази прелюдия или този мизансцен, този театър, който ние го гледахме, трябваше да мине през, значи, моралната стойност на изповедта, на принудителната изповед, трябваше да мине през 11-те журналисти, през Каракачанов и през измисления Виктор. Е, това е мероприятието. Това е, което г-н Бонев преди малко каза. Този ченгесарски дух, тази носталгия по миналото, която те не могат да се разграничат с нея.

Къде са тези ченгета, г-н Димитров?

Много са, около нас.

Къде се събират и ги измислят това за Виктор, къде, в

"Монтерей" ли, къде?

Ами значи, погледнете просто схемата, която се играе.

Миналия път примерно беше. . .

Ама то толкова умно всичко измислено изглежда, че направо такива схеми се чертаят. Тези хора, те ги дават, че били възрастни и че. . . Те, ако бяха толкова умни, нямаше да падне комунизмът.

Ама вижте сега, значи тази възраст. . . не трябва да смятате, че с възрастта ДС е отживяла. Значи, това, че ние имаме тук един преход, тези 15 години, не означава, че тези, които са, днес нямат тази школа и това образование, което е било преди 1990 година. Ние бяхме на посещение. . .

Вие знаете ли ги поименно, кои са те?

Ами, реално погледнато ги знаем. Беше ни поставен въпросът.

. ./не се разбира - бел.ред./. . . чак когато бяхме 1992 година, ако се не лъжа, не 1992, 2002 в Брюксел, в НАТО при шефа на сигурността Рейчак. Той ни ги назова, той ни ги назова с имена.

Кои?

Рейчак ни назова шефовете на служби. . .

Не, той, Рейчак ясно, кой. . .

Значи не искам да го коментирам. Назова ни хората, които са завършили образованието си в Русия и продължават да бъдат днес на възлови постове.

Има ли някой от тях сега на възлов пост?

Има, те не са променени до такава степен. Ама това е пълна въртележка, която е в момента.

Ама кой ще ги каже сега?

Ама никой няма да ги каже.

Ама а кажете? Аз ви питам, а кажете кои са? Да ги видим те

за Виктор, за Гоце, за. . .

Значи в момента, ако тенденцията е на някого да не му издържат, образно казано, емоциите и да изпусне парата, и съответно да се получи един друг процес, който е за обвинение на някой обявил, тази няма да стане. Така че тези, които си направиха сценария, нека да си отговарят. Защото ние чакаме комисия от ЕС да се види какво става с досиетата. Отвън мислят, че ние сме ги разкрили вече. Няма такова нещо, бяха 11. На част от тях им се извиниха. Тошо Тошев. . .

. . . самопризнанията и стана. . .

Не, не, вижте, не става дума за плюс признанията. Тошо Тошев беше определен, в същото време при Тошо Тошев има едно картонче и нищо друго. Значи, разликата между Тошо Тошев и папката на Гоце е колосална по обем. Разбирате ли за какво става дума. Още повече оценката, която се направи, тя беше еднозначна само от МВР. Тя не беше от ВКР, тя не беше от военна информация, военно разузнаване, тя не беше от Първо главно. Ами как тогава обществото ще каже, че тези да са такива. Значи, тук се направи точно тази PR, която се разигра обществото да му се хвърли праха в очите.

Добре, благодаря ви. Извън анализите ви да кажем новината, която вие казвате - в книгата "Габеро" на Методи Димов, която вие сте намерил, няма ред и знак за Георги Първанов като рецензент. Нито за Гоце като рецензент.

Сега, за да бъда съвсем точен, книгата "Габеро", виждате я, има "на майка ми, на съпругата ми Жоржет за нейната безгранична любов и всеотдайност в името на моето дело". . .

Това на Методи Димов. . .

Има предговор, който предговор е подписан март 1991 Венелин Шьонеберг - Стефан Фробст, вместо предговор и накрая. Аз тези 280 страници не съм ги прочел днес, за да мога да твърдя вътре дали има нещо за. Но в отметките, където би трябвало да има рецензии, съавторство, благодарство и т.н., няма и ред.

Т.е. казвате покажете книгата, г-н президент.

Значи, президентът, след като беше казана книгата в един от вестниците, той нищо не. .

Но може да е друга.

Значи, той нищо не каза, което означава, че той се съгласи с нея и каза, че я има в Народната библиотека.

И агент Виктор няма.

Агент Виктор категорично няма.

А агент Гоце е, според доклад на оперативен работник, му е било възложено да донася за работата в института, в който е работил.

Значи, да посочи темите, разработките в института, по които се работи. Това, което е в материала на оперативния работник. И реалното, физическото разкриване на Гоце и определянето с Георги Първанов стана от Веселин Ангелов.

Интервюто може да чуете в DarikNews Audio