Убийствo като по учебник
Убийствo като по учебник / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Impact Press Group, архив

Масови убийства, мистериозни убийства.... Насилието се е загнездило в днешния свят. Убийците днес са така добре информирани, както никога досега. Те знаят как да заличат следите си. Само медиите ли са виновни за това?

Убийците добре знаят как да скрият следите си. Това твърди авторката на криминални романи Патриша Корнуел. В интервю за "Дойчландрадио" тя споделя, че също като известната си героиня д-р Кей Скарпета, съдебен патолог, и тя постоянно се бори за правдата. "Нямам представа защо. Като малка бях много чувствителна. И днес жестоките хора ме потискат. Просто не понасям жестокостта, независимо дали към животни или хора. Сигурно затова пиша за престъпления, защото ме потрисат", казва Корнуел.

Човекът - убиец по природа?

В продължение на 20 години Патриша Корнуел пише романи с главен герой д-р Кей Скарпета. Преди да се появи всяка една от книгите й, авторката изследва детайлно всякакви информации за подземния свят. Според нея склонността към жестокост несъмнено има общо с генетичното наследство, но до голяма степен е повлияна от социалния живот на личността, от преживени травми и т.н. На въпроса дали през годините убийствата са станали по-жестоки, тя отговаря така:

"Жестокостта на човека е останала почти непроменена хилядолетия наред. Въпреки това мисля, че нашето общество е обладано от насилие. Колкото по-често хората се сблъскват с престъпления в книгите и по телевизията, толкова по-често главите им раждат налудничави идеи. Имам предвид масовите убийства в САЩ, където на публични места бяха убити десетки хора. Насилието расте в обществото. Но хората не са станали по-жестоки."

Убийствo като по учебник
netinfo

Мъжка и женска жестокост

Според Патриша Корнуел престъпниците се влияят в голяма степен от медиите. Те познават технологиите, които се прилагат на местопрестъплението. Затова не е никак чудно, че един извършител на убийство е в състояние много прецизно да отстрани всяка следа, която би могла да го разобличи. "За щастие обаче повечето престъпници все още не са толкова предпазливи. Често оставят съвсем ясни следи. Но е вярно, че сега убийците са по-информирани от всякога. Наскоро отидох в затвора, за да си набавя необходима за новата ми книга информация. Бях шокирана колко много убийци са мои фенове. Не знам дали да се чувствам добре или зле от този факт", споделя Патриша Корнуел.

С годините, посветени на криминалните романи, авторката е забелязала разлика между мъжете и жените, които убиват. "Мъжете залагат повече на физическата си сила, защото просто са по-силни и често са по-агресивни от жените. Жестокостта на жените често е от психологически характер. Те планират убийството по-дълго, например ако използват за целта отрова. Жените често карат жертвите си да страдат по-дълго", убедена е Патриша Корнуел.