Ще признае ли Европа за терористи сепаратистите в Източна Украйна?
Ще признае ли Европа за терористи сепаратистите в Източна Украйна? / БГНЕС

Предприемайки нова военна мобилизация на запасняци, Киев ще вземе предвид грешките, допуснати преди. Този път има ясно решение да не се мобилизират студенти, аспиранти, глави на многодетни семейства и др. Това заяви секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов, съобщава "Независимая газета".

Руският вестник коментира вчерашното заседание на украинския парламент, който прие закон за частична мобилизация на запасняци през 2015 г. заради продължаващия конфликт с проруските бунтовници в източните региони.

Върховната рада планира да повиши възрастта на наборниците от 18 на 20 до 27 години. Призованите обаче няма да бъдат пращани в зоната на бойните действия, докато не приключи напълно подготовката им, посочва изданието. "На фронта ще се пращат само хора с боен опит (. . .), повечето кадрови военни. Всичко останало е пиар и демагогия", уточнил Сергий Пашински, председател на парламентарната комисия по сигурността и отбраната.

Експерти в Киев посочват, че президентът Петро Порошенко избягва да споменава Русия в последните си изявления по повод ситуацията в Донбас. Турчинов обаче заяви: "Руската агресия продължава", отбелязва "Независимая газета".

Разминаванията в политическите изказвания на украинските лидери пораждат въпроси и сред депутатите, и в обществото, коментира киевският политолог Виталий Бала.

Мобилизацията в Украйна днес е застрашена, не защото украинците не желаят да бранят територията и държавността на страната си, а защото властта не нарича нещата с имената им. Политическите им лидери заявяват публично, че в Източна Украйна се води война, но не рискуват да въведат военно положение и юридически определят бойните действия като антитерористична операция. Целите й също не са ясни докрай - украинските политици уверяват, че няма да освобождават със сила териториите, смятани за окупирани, при все че Луганската и Донецката народни републики (ЛНР и ДНР) са признати в Украйна за терористични организации, добавя "Независимая газета".

Много неща зависят от това дали Европа също ще признае за терористични организации сепаратистките формирования в Украйна, смята Виталий Бала.

"Това би променило цялата логика на събитията", заявява украинският експерт. Той обаче отказва да прогнозира дали подобно решение би уредило ситуацията възможно най-бързо или би изострило конфронтацията до степен на открита война с Русия, която би могла да защити ЛНР и ДНР.

Източник: БТА