Психолог разкрива тайни  за брака
Психолог разкрива тайни за брака / Thinkstock/Getty Images

Независимо от държавата, хората, които имат брак, са с по-високи нива на щастие и психично благополучие. Спокойствието и сигурността в емоционален план допринасят косвено за това всеки в двойката да се чувства по-балансиран и успешен и готов да се реализира. Това коментира психологът Маргарита Бакрачева по повод Седмицата на брака.

България на опашката по щастие през 2015-а

Хората в съжителство, които нямат брак, също използват традиционните думи "съпруг/а/, мъж/жена", когато говорят за партньора си и вероятната причина за това е именно желанието за затвърждаване на връзката, посочи експертът. Спазването на ритуалите обаче или по-редкият случай на сключване на брак в тесен кръг, са част от непреходните ценности и начин емоциите да бъдат показани навън и обвити в "законна" форма.

Как да съхраним брака си?

Напълно нормално е с рутината на ежедневието, проблемите и различната натовареност на партньорите, да настъпи известна доза отчуждение. Няколко са моментите, които са в полза на двойката, която желае да върне хармонията.

Най-лесният и приятен начин е посещаването на любими места, които са свързани със специални емоции и значение - запознанство, романтичен момент за двамата.

Българският парадокс - ние сме неудовлетворени, но щастливи

Използването на милите думи и обръщения от началото на връзката. А факторите, без които няма как да просъществува хармонията, са общите дейности, приятели и занимания. Достатъчно е и споделянето на масата за вечеря без вперен в екрана поглед, за да не се губи общуването. Отчуждаването до голяма степен се дължи на липсата на комуникация. Това не означава непременно силно задълбочени или лични разговори, а споделяне и на тривиални неща от ежедневието, съветва Бакрачева.

Някои статистики показват, че ранните бракове по-често завършват с развод, но това, което определя развода, е фактът, че партньорите или един от тях не са изживели достатъчно свободата си преди да встъпят в брак. Друга причина е разминаването в първоначално общите планове и цели, в плановете, които с течение на годините се променят.

Влияе ли избора на дата за сватба?

В много висока степен суеверията карат хората да вземат решение за годината и датата на ритуала бракосъчетание. Това има и положителен знак - по този начин хората внасят известна доза търсена сигурност в несигурното бъдеще.

Българите се радват на добро самочувствие и щастлив секс

Седмицата на брака приключва на 14 февруари, когато се отбеляза Денят на влюбените. По данни на Столичната община за сключване на брак на утрешния ден, който ще премине под знака на Свети Валентин, са се записали около 40 двойки. Тази година е високосна и някои двойки търсят символика и значение в по-богата с още един ден година, в която да се врекат във вечна вярност. За 29 февруари - дата, която ще видим в календарите си точно след четири години, през 2016 са се записали 12 сватбени двойки, макар че денят е понеделник, посочват от общината.

Българите са толерантни към чужденците, но се женят помежду си

При търсенето на щастливото число, под знака на което да премине семейния им живот, все по-често влюбени прибягват и до съвети на астролози и изготвяне на специален сватбен хороскоп.

Хората, които избират специално дата, имат усещането, че са направили всичко по силите си, за да дадат добър начален тласък на съжителството си. Обратното, тези, които споделят и показват, че суеверията не ги засягат пък показват, че силата на чувствата им е това, което ги води и вярват, че не може да бъде накърнено от външни фактори и обстоятелства, коментира психологът Маргарита Бакрачева.

Нестандартната сватба привлича все повече младите

Да бъдат различни, нестандартни и индивидуални са сред най-честите предпочитания на младоженците в България, са наблюденията на сватбена агенция "София". Опитът им показва, че напоследък младите хора у нас започват да заимстват от стила на сватбените тържества на запад.

Все по-популярни стават сватбите на определена тема - стил "Гетсби", например, като цялата организация от декорацията до тоалетите на младоженците и гостите са в духа на 20-те години на миналия век.

Забраниха сватби между православни и представили на други вероизповедания

Има безброй много варианти, с които сватбеният ден може да бъде изпълнен по незабравим начин. Зависи от вкусовете на съпрузите - дали са любители на силни усещания или са по-романтична двойка, има различни варианти на тема - под знака на конкретно цвете, плод или цвят, според сезона, в който се състои, а може и класическа бяла сватба с цялата си красота и нежност, допълват от сватбената агенция.

Така например, едни от най-интересните и нестандартни места на двойки, сключили граждански брак през последните годините в София, са на покрив на висока сграда, в самолет, летящ над града, Ротондата до Президентството, в трамвай, музей, галерия, на кея при хотел "Камелот", пред Народния театър "Иван Вазов".

Вярно ли е, че през 2016 г. не трябва да се сключват бракове?

Без значение кога, къде и как, бракът е емоция - израз от една страна на зачитане на традициите, а от друга - придаване на значение на връзката. Именно затова Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Инициативата насърчава провеждането на редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство.

Източник: БТА