Прогнозата за 2012 година - промяна и очаквания
Прогнозата за 2012 година - промяна и очаквания / снимки: Reuters, архив

Ако има нещо сигурно, което ще ни се случи през 2012 година, то е, че светът ще продължава да се променя. Ще се променят отношенията между властта и гражданите, парите ще придобият нова стойност, а улиците ще продължават да се окупират от протестиращи. Промяна, прогноза, протест, като че ли са ключовите думи, с които изпратихме 2011 г., думите, които може би ще останат и през 2012 г. За прогнозата за това как ще се промени светът през тази толкова очаквана и толкова стряскаща 2012 г. разговаряха в предаването „Кой говори" по Дарик културологът проф. Ивайло Дичев и икономистът от Институт „Отворено общество" Георги Ангелов.

Моделът на света е объркан и нещата трябва да се променят радикално, смята проф. Ивайло Дичев. „Но дали ще стане по пътя на катастрофата - чрез протести и сриване на всичко, което виждаме, или чрез разумни действия, това никой не знае", каза още той. Според него объркването тръгва от Западния свят, който бе предприел политика за сваляне на данъците и ликвидиране на социалната държава, но тъй като това трудно се продава на избирателите, изходът бе в това да се увеличават дълговете. „Това е нерешен политически проблем. Проблемът между богатите и бедните, който се отлага във времето и се прехвърля на гърба на бъдещото поколение", допълни Дичев.

Според Георги Ангелов по-скоро правителствата на Запад са изградили социална държава, която не могат да си позволят и я финансират с дългове около три десетилетия. „Не се осмеляват да отидат при данъкоплатците и да им кажат, че като искат такава социална държава трябва да си платят с по-високи данъци. 30 години трупаха дълг. Само че в един момент вече не може да се трупа, т.е. идва моментът, в който или ще трябва да се плати, или ще трябва да се намали социалната държава", каза още Ангелов.

Според него основната дума за изминалата година е „реформи". Той очерта два възможни сценария за Европа през новата година - начало на излизане от кризата или начало на по-голяма криза. „Не е изключено Европа да се разпадне, еврото да се разпадне, т.е. да имаме още 1-2 години наслагване и разпределение на пластовете, но е възможно 2012-а да бъде и началото на кризата", допълни икономистът.

Целият разговор в предаването „Кой говори" по Дарик: